Az állam üldözi, a nagy keresztény egyházak magukra hagyták Iványi Gábor felekezetét

HírKlikk 2021. március 6. 19:45 2021. márc. 6. 19:45

Az elmúlt időszakban a valódi sajtó – tehát nem, amely kritikátlanul a kormány szolgálatába szegődött – többször is hírt adott arról, hogy még korábbinál is nehezebb nehéz helyzetbe került az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az adóhatóság mintegy 160 millió forintos adókülönbözetet állapított meg velük szemben, ezen kívül megközelítőleg 90 milliós adóbírságot, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is leemelt a számlájukról. Ezzel szociális tevékenységük gyakorlatilag lehetetlenné vált. A tartozásokat ki tudnák fizetni, ha az állam teljesítené kötelességét és átutalná a számukra jogosan járó összegeket..

Mint a Népszava írta, a katolikus és a református egyház nyilvánosan nem vállal szolidaritást az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel, miközben számukra is nyilvánvaló, hogy a szegények és rászorulók ellátásról gondoskodó Iványi Gábor vezette felekezet ismét az anyagi ellehetetlenülés szélére került. Mivel a nagy keresztény egyházak nem nyilvánítottak véleményt a konfliktusban, a Népszava kérdéseket küldött a katolikus püspöki kar titkárságának és a református egyház kommunikációs szolgálatának. Tájékoztatást kértek arról, szükségét érzik-e annak, hogy kifejezzék szolidaritásukat Iványi Gáborék iránt, ha igen, ezt milyen formában készülnek megtenni. Ha nem érzik szükségét: miért nem?

A katolikusok ebben a témában nem szerettek volna nyilatkozni, és bár a lap a püspöki kar egyik tagját külön is megkereste, ő sem osztotta meg véleményét a nyilvánossággal. A reformátusok egyáltalán nem reagáltak.

Ez a reakció persze nem volt meglepő. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség melletti kiállás egyenértékű lett volna a Fidesz és a kormány bírálatával, a szolidaritás deklarált megtagadása viszont kifejezetten rosszul venné ki magát egy olyan keresztény felekezet ügyében, amely köztudottan rengeteget tesz a társadalom perifériáján élők megsegítéséért.

A Népszava tavaly ősszel Iványi Gáborral interjút készített, amelyben azt a nyilatkozatot is felidézték, amit Balog Zoltán a Heti Válasznak adott 2012-ben. Ebből kiolvasható, hogy a kormánynak mi az egyik problémája az Orbán Viktor első két gyermekét megkeresztelő Iványival. Balog szerint ízléstelen dolog, ha „valaki végigturnézza a médiát azzal, hogy ő keresztelte a kormányfő gyerekeit. Milyen lelki vezető az, aki a rábízott hívők lelki életéről nyilatkozik? Én sosem tennék ilyet, mert komolyan veszem a lelkészi hivatást. Aki nem veszi komolyan, az pedig miért csodálkozik, hogy az állam meg őt nem?”

Iványi Gábor hosszú nyílt levélben válaszolt. Hangsúlyozta, hogy nem turnézta végig a médiát sem ebben, sem más ügyben soha. A média – ha hagyják – éli a maga életét, és megfogalmazza azokat a kérdéseket, amelyekre az emberek kíváncsiak. Senkinek nem súgta a fülébe, hogy „én kereszteltem a kormányfő két gyermekét”, a hír viszont igaz. Miért kellett volna ezt a tényt eltitkolnia? 

Iványi Gábor egyházával feltehetőleg az a baja kormánynak, hogy létezése szembesíti őket azzal, ahogyan egy keresztény egyháznak gondolkodnia és működnie kellene. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ugyanis mindig kiállt az elesettek mellett – legyenek azok üldözöttek, hajléktalanok, vagy egyszerűen „csak” szegények – és soha nem törleszkedett a regnáló hatalomhoz. Ezt nem tudja Orbán Viktor és a Fidesz megbocsátani Iványi Gábornak és az általa vezetett egyháznak, ezért igyekeznek minden lehető módon ellehetetleníteni a létezésüket.

Aki szeretné és tudja pénzzel is segíteni a Magyar Evangéliumi Testvérközösséghez kötődő Oltalom Karitatív Egyesületet, az a következő bankszámlaszámon teheti ezt:  HU26 10400140-00026699-00000006 K&H Bank Zrt.).