Az államtitkár fenyegetésként értékelte az MSZP-s képviselő szavait

HírKlikk 2021. október 25. 13:56 2021. okt. 25. 13:56

Az önkormányzatokról is szó volt hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

Szabó Sándor MSZP-s képviselő értékelése szerint 2010 óta zajlik az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítése. Kijelentette: az önkormányzati szektorban is megérett a kormányváltás. Hozzátette: a 2022-es parlamenti választás után az önkormányzati törvény megváltoztatását fogják kezdeményezni, mivel a 2010 utáni túlzott centralizáció teljes egészében kiszolgáltatottá tette a falvakat, a városokat, a megyéket.

Az MSZP politikusa közölte, az átalakított helyi iparűzési adó az önkormányzatok saját bevétele kell, hogy legyen, vissza kell adni a gépjármű- és a jövedéki adó jelentős részét is, hogy az önkormányzatok meg tudják javítani az útjaikat. Meg kell szüntetni a rendkívül igazságtalan közműadót és a szolidaritási hozzájárulást – sorolta javaslataikat, jelezve azt is: a települések az indokolatlanul államosított feladatokat vissza fogják kapni.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára fenyegetésként értékelte a képviselő szavait, hiszen a baloldal már volt kormányon és akkor az önkormányzatok a fizetésképtelenség határára jutottak.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 után a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Szerinte nem vonták el az iparűzési adót az önkormányzatoktól, hanem 150 milliárd forintot a vállalkozásoknál hagytak és a kormány az önkormányzatok döntő többségénél biztosította a szükséges forrásokat, hogy az önkormányzatok átvészeljék „az adóeltérítést".

Beszélt arról is, hogy az elmúlt hat évben az iparűzési adóbevétel több mint 50 százalékkal nőtt. Nem romlott az önkormányzatok pénzügyi helyzete – összegzett.

Forrás: MTI