Az árvíz utáni takarításra már nincs elég ember

HírKlikk 2024. szeptember 28. 10:55 2024. szept. 28. 10:55

Társadalmi célú hirdetésben is dicsőíti a hatalom az újabb dunai árvíz idején tapasztalt össznemzeti összefogást. A jelek szerint azonban az árhullám levonulása után csökkent a társadalom veszélyérzete.

Az önkéntesek nagy része eltűnt, ezért az árvíz utáni takarításra és helyreállításra nincs elegendő segítség. Erről számoltak be a Pest megyei kutató-mentők a közösségi oldalukon, valamint az RTL Híradójában is. Példaként említették, hogy egy hetvenhét éves asszony házához nem jött önkéntes, pedig előtte sokan felajánlották a segítségüket.

Az RTL-nek több segélyszervezet is hasonló tapasztalatokról számolt be. Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője szerint hozzájuk ugyan továbbra is megérkezik az a 20 önkéntes és szakember, akik korábban ezt megígérték, de más segélyszervezetnél valóban kevesebb a segítség. A riport arra nem tér ki, hogy miért nincs elegendő szociális munkás, miért önkéntesek végzik ezt a feladatot. 

A takarítás pedig majdnem olyan fontos, mint a védekezés. Az áradó Duna rengeteg fertőző anyagot hozott és hagyott az elöntött területeken. Azok a homokzsákok, amelyeket víz ért, veszélyes hulladéknak minősülnek, speciális módon kell kezelni őket. A fővárosban a Csatornázási Művek szakemberei már begyűjtötték az összeset, ma már csak a magánemberek zsákjai vannak az árvizes területen.

Bár a közlekedés a legtöbb helyen már helyreállt, a Margitszigeten és a Római-parton még mindig tilos sétálni. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a felázott talaj miatt bármikor kidőlhetnek a fák.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom