Az ÁSZ elnöke négymillió forintos fizetésből könnyen spórol

HírKlikk 2020. április 18. 06:39 2020. ápr. 18. 06:39

Hajmeresztő, hogy raktárban áll a védőfelszerelés hatalmas tételben, oda meg nem jut, ahová kellene – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Nem a raktárban kéne lenni, hanem a kórházakban, az egészségügyi intézményekben, a szociális ágazatban, az idősotthonokban, kint azoknak a kezén, azoknak a száján a kesztyűnek és a maszknak, akik közvetlen kiszolgálják az embereket” – tette hozzá.

A pártelnököt azért kérdezték a védőfelszerelésekről, mert előző nap az MSZP három parlamenti képviselője – Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Korózs Lajos – egy magáncég raktárában járva, hatalmas mennyiségű védőfelszerelést láttak, amelynek nagy része láthatóan már két hete ott állt.

Tóth Bertalan elmondta: ezek magánraktárak, a fideszes kormánytagok pedig épp előző nap „győzködték őket” a Parlamentben, hogy semmilyen magánraktárban nincsenek védőfelszerelések. Elképesztőnek nevezte, hogy a maszkok és kesztyűk ott állnak a raktárban, közben pedig nem kaphatók.

Saját tapasztalatait is elmondta a védőfelszerelés-hiányról: Pécsett, ahol két hete önkéntesként egy időseket segítő programban vesz részt, az idős emberek nejlonzacskót húznak a kezükre, úgy adják az önkénteseknek a pénzt a bevásárlásra, mert nincs kesztyűjük.

Amikor pedig egy idős hölgy azzal bízta meg, hogy vegyen neki gumikesztyűt, csak a negyedik boltban talált és ott is pult alatt, de olyan áron, hogy nem merte megmondani a hölgynek – végül „ajándékként” adta át a kesztyűt.

De a tesztek hollétéről sem tudni, pedig „tesztelni, tesztelni, tesztelni” kellene, ahogy az ellenzék egyöntetűen követeli is. A miniszterelnök szerint 11 000 embert küldenek most haza a kórházból – őket tesztelték-e? Ki gondoskodik róluk? S aki róluk gondoskodik, az ő bérükről ki fog gondoskodni? – sorolta kérdéseit.

Elmondta: a szocialisták szerint, fokozatosan kellene kórházi ágyakat felszabadítani, hiszen ha valóban sikerült a járványgörbét ellaposítani – ahogy a kormány kommunikálta –, akkor nem feltétlenül szükséges az ágyak 60 százalékának felszabadítása.

Másrészt az otthongondozóknak támogatás jár; az otthonápolási rendszer már létezik, erre jár egy bérjellegű juttatás.

Megemlítette, hogy az ellenzéknek nincs információja. „Amíg más országokban azt látjuk, hogy nyíltan elmondják az embereknek, hogy mi a helyzet, hány beteg van, hány tesztet végeztek, hányan hunytak el, hogy áll az egészségügyi rendszer, nálunk semmilyen információ nincs (…) mi is csak a sajtóból szerezzük az információkat.”

Ennek ellenére, az MSZP végig igyekezett konstruktívan hozzáállni a helyzethez: több javaslatot tett. Ezek között voltak olyanok, amiket elfogadott a kormány, például az iskolabezárást vagy az e-receptek szabályozását.

„De most már azt kell, hogy lássuk, hogy a konstruktivitás (…) nem elég, hanem egyszerűen szembesíteni kell, ezért volt a képviselőink akciója” – mondta.

Az MSZP javaslatát a munkabér 80 százalékos átvállalására kormány nem fogadta meg; miközben Orbán „bezzegországnak”, kísérleti országnak mondta Ausztriát – s akkor nyilván azt kéne csinálni, amit ők – a magyar kormány csak a 35 százalékát vállalja át a munkabéreknek, míg Ausztria a 80-90 százalékát.

„Az embereknek pénzre van szükségük”, már csak az infláció miatt is – jelentette ki, s újabb példát hozott önkéntes munkájából az árak elszabadulására: egy idős hölgy egy megszokott összeget, 1 500 forintot adott neki bevásárlásra, de a kért cikkeket csak 2 000 forintért tudta neki megvenni.

Felidézte: az Állami Számvevőszék elnöke spórolásra szólította föl a családokat, de ő „négymillió forintos fizetéssel könnyen spórol”, míg a kisnyugdíjasoknak ez „óriási nagy tehertétel”.

„Nekik most van szükségük támogatásra” – hangsúlyozta.