Az Egyesült Államok világelső – legalábbis az idegenforgalomban

Nagy Mariann 2024. június 25. 17:36 2024. jún. 25. 17:36

A Föld melyik állama a legsikeresebb az idegenforgalomban? Ezt vizsgálta éves jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum. Az idén az Egyesült Államok kerül az első helyre – ezúttal először. Utána Spanyolország, Japán (a múlt évi győztes), Franciaország és Ausztrália következik. Ennél a nemzetközi vizsgálatnál nem csak az adott ország természeti adottságait, kulturális kínálatát veszik figyelembe, hanem elkötelezettségét a fenntartható idegenforgalom, benne a kiterjedt, egyúttal környezetvédő közlekedési infrastruktúra mellett is.

Az elmúlt négy esztendő nem volt könnyű időszak az idegenforgalmi ipar számára, a turisták száma tavaly először érte el a Covid-járvány előtti színvonalat. Gond, hogy a további növekedés egyáltalán nem vehető bizonyosra, tekintettel az inflációra, az éghajlatváltozásra és a geopolitikai feszültségekre. Ezt az aggodalmat alkalmasint az Egyesült Államoknak kell a legkevésbé osztania. Az országot többek között az állította az első helyre, hogy kitűnő a közlekedési infrastruktúrája, kedvező az üzleti környezet és rendkívül vonzóak a természeti látnivalók, nemkülönben a sok kisebb-nagyobb város. A vizsgálat megállapítása szerint más országokkal összehasonlítva az amerikai szövetségi kormány igen jelentősen támogatja az idegenforgalmat, úthálózata mellett különösen azzal, hogy segíti és szabályozza a repülőgépgyártást és repülőterek építését, fejlesztését. Amerika nagyvárosai bőséges költségvetésből, nagy apparátusokkal dolgoznak azon, hogy világszerte felhívják a figyelmet városukra és ezek a beruházásaik igen hasznosnak bizonyultak.

Az Egyesült Államoknak több rendkívül érdekes tája és látogatásra méltó városa van, mint bármely más országnak, hiszen ott szinte mindent megtalál a turista: az óriási és a kisebb városok mellett különböző hegyvonulatokat, vannak sivatagok, trópusi vidékek, különböző óceánok és nagy tavak. Az, hogy egy államban egymástól annyira eltérő városok látogathatók, mint New Orleans, New York és Santa Fe, hogy ott vannak a fagyos Alaszka és a trópusi Florida tájai, ez a világon szinte egyedülálló. Nagyon vonzza a turistaforgalmat az amerikai nemzeti parkok úttörő rendszere. A hálózathoz 63 védett övezet tartozik, összesített területük csaknem akkora, mint egész Nagy-Britannia. 

Számos kisebb amerikai település annak köszönheti felkerülését az idegenforgalom térképére, hogy a válság idején az utazók előszeretettel látogattak kisebb, biztonságosabbnak tekintett településekre. Szerepet játszik az ágazat sikerében az is, hogy a jól szervezett idegenforgalmi intézmények megbízhatóan dolgoznak, azonnal válaszolnak megkeresésekre és kitűnő nemzetközi kapcsolatokat ápolnak. Megfelelően képzik az iparág profijait, és sikerrel használják az új technológiákat, köztük a mesterséges intelligenciát. 

A méretekre jellemző, hogy a járvány előtt, 2019-ben külföldi turisták 180 milliárd dollárt költöttek az USA-ban, ezzel mintegy kétezer milliárd értékű gazdasági fejlődést generáltak. Összehasonlításként: Franciaországban, ahol a legtöbb turista fordul meg a világon, 2019-ben 90 millióan jártak, tehát jóval többen a majdnem 80 millió Amerikába látogatóhoz képest, ők csak 60 milliárd dollárt profitáltak az idegenforgalomból.

A turistáknak leginkább ajánlott 10 ország sorrendje: 1. Egyesült Államok, 2. Spanyolország, 3. Japán, 4. Franciaország, 5. Ausztrália, 6. Németország, 7. Nagy-Britannia, 8. Kína, 9. Olaszország, 10. Svájc.

A Világgazdasági Fórum szakemberei azt is vizsgálták, mely városokban fordítják a legnagyobb figyelmet a fenntartható fejlődésre, a légszennyezés csökkentésére. Az éghajlat-változás napjainkban közvetlenül érinti az idegenforgalmat, mert világszerte növekszik a forró napok száma, magasabb lesz a tengerszint, végveszély fenyegeti a világ korall-zátonyait, tehát idegenforgalmi szempontból is nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődés. 

A vizsgálat 69 tényezőt vizsgált ebből a szempontból, így többek között a hulladékanyagok újrafeldolgozását, a légszennyezés csökkentését, a kerékpárút-hálózat kiterjedtségét és minőségét, a környezetbarát hotelszobák számát.

A legjobb 10 között kettő kivétellel (Glasgow és Bordeaux) csupa skandináv város van: Svédországból Göteborg és Stockholm, Norvégiából Oslo és Bergen, Dániából Aarhus, Koppenhága és Aalborg, Finnországból Helsinki. Göteborg egyébként a felmérések szerint fenntarthatósági szempontokból 2016- 2021 között világelső volt, és egyike az Európai Unió száz városának, amelyek 2030-ra károsanyag-kibocsátásukat a nullára kívánják csökkenteni. Göteborg közösségi közlekedésének 95 százalékát elektromos meghajtású buszok látják el, repülőtere kiemelkedően alacsony károsanyag-kibocsátású és hotelszobáinak 90 százaléka környezetvédelmi szempontból hasznosnak minősül. Még a tömeges fesztiválokon is sikeresen gondoskodnak arról, hogy minimálisra szorítsák a környezetszennyezést, például azzal, hogy csak vegetáriánus élelmiszerek árusíthatók és nem használhatók eldobható tányérok és evőeszközök. 

A második helyre környezetvédelmi szempontból Oslo került, amely 2019-ben már Európa zöld fővárosa volt. Figyelemre méltó, hogy jóllehet az ország gazdasága az olaj és a gáz kitermelésén nyugszik, ennek ellenére igen sokat értek el a környezetvédelemben. A norvég fővárosban ötezer helyen lehet elektromos járműveket tölteni, 270 kerékpár-kölcsönző állomás található. Oslo 63 százaléka fásított, területének 9 százalékát parkok, zöldövezetek teszik ki. A városvezetés figyelmet fordít arra is, felhívja a külföldi turisták figyelmét a környezetvédelem szempontjaira és kiemeli azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek élen járnak e törekvések szolgálatában. 

A skóciai Glasgow 1500 évvel alapítása után környezetvédelmi szempontból az első helyen áll Nagy-Britanniában. Itt is könnyű elektromos járműveket tölteni, és kiváló kerékpáros infrastruktúrát építettek ki. A városban több mint 90 parkot számlálnak és a városi gyermekek 80 százaléka nyilvános zöldövezet közelében él. Élen jár a borairól híres francia város, Bordeaux is, ahol elektromos meghajtású buszok, villamosvonalak, folyami hajók és kerékpárok bonyolítják a forgalmat. A város szőlőinek háromnegyede kapott már környezetvédő minősítést. Az éves borfesztiválon kötelező a hulladék komposztálása, nem árusítanak semmiféle italt műanyagban. A városvezetés arra törekszik, hogy 2026-ra az idegenforgalom valamennyi tényezője a szállodáktól és az éttermektől az utazási irodáig környezetvédő besorolást kapjon. 

A dél-koreai Goyang környezetvédelmi szempontból a legmagasabban minősített város a világon Európán kívül. A fővárossal, Szöullal szomszédos, egymilliós lakosságú településnek 424 kilométeres kerékpárút-hálózata, rengeteg parkja, tava, folyója van. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom