Az ellenzék a törvény betartásával készül a 2022-es választásra

Millei Ilona 2021. január 18. 18:00 2021. jan. 18. 18:00

A magyar választási szisztémát azért nevezi félig szabadnak Tóth Zoltán választási szakértő, mert a szavazás napján relatíve alacsony a választási csalás mértéke. Ezzel szemben a választást megelőző négy évben a kormánynak minden eszköze megvan, hogy elvegye a tisztességes választás lehetőségét, és ezzel élnek is. Az ellenzék nem akar csalni a választáson, a törvény rendszerének a betartásával, de a politikai szabadság eszközével kíván élni. Egyébként pedig Brüsszelből vagy a tengerentúlról sem akarja senki a magyar választásokat befolyásolni, nincs bennük ilyen szándék. Tóth Zoltánnal beszélgettünk.

Milyen választásokra készülhetünk 2022-ben? Mennyire bízhatunk a tisztaságában?

Nekem van erre egy saját válaszom, és már 2014-ben, és 2018-ban is ezt mondtam. Ezek a választások 2010-ben még tisztességesek voltak, 2014-ben és 2018-ban csak félig szabadok, átláthatatlanok és tisztességtelenek.

Mennyire szeretné a magyaroknak a választásokban még meglevő bizalmát megingatni a Fidesz? Arra gondolok, hogy Kövér László házelnök Bayer Zsoltnak a HírTV-ben azt mondta, „Arra kell felkészülni, hogy Brüsszelből és a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva, a nekik megfelelő irányba vigyék” 

A választási törvénynek nincs olyan rendelkezése, amely arról szólna, hogy tilos külföldieknek részt venniük ebben a kampányban. A Fidesznél is rendszeresen részt vettek a legkülönbözőbb jobboldali politikusok az ő kampányuk támogatásában.

Egyáltalán fel kell arra készülni, hogy a magyar választásokat Brüsszelből vagy a tengerentúlról bárki is befolyásolni akarná? 

Nem kell erre felkészülni, mert nincs így.  

Egyáltalán manipulálhatja a 2022-es magyar országgyűlési választásokat az Egyesült Államok és az Európai Unió?

Nincs ilyen szándék bennük. Azonban, ha bárkinek volna ilyen szándéka, akkor minden olyan ország, amelyik nagyobb számítógépes kapacitással rendelkezik, mint Magyarország, képes volna befolyásolni a magyar választási rendszert. Ez mindenkire vonatkozik, az FBI-ra, a KGB-re ugyanúgy, nincs ilyen különbség. De a demokratikus országok részéről én ilyen szándékot nem érzek. 

Választási ügyben minden fegyver a magyar kormány kezében van? 

Azért nevezem félig szabadnak a magyar választási szisztémát, mert a szavazás napján relatíve alacsony a választási csalás mértéke. Ezzel szemben a választást megelőző négy évben a kormánynak minden eszköze megvan, hogy elvegye a tisztességes választás lehetőségét, és ezzel él is. 

Képes-e Magyarországon az ellenzék elcsalni egy választást, ha minden a kormány kezében van? 

Az ellenzék nem csalásra készül. Mindegy, hogy milyen a választási törvény, az ellenzék nem akar csalni a választáson, a törvény rendszerének a betartásával, de a politikai szabadság eszközével kíván élni.