Az eltérített mozgalom

Puzsér Róbert 2020. június 6. 08:38 2020. jún. 6. 08:38

A rasszizmus elleni demonstratív kiállás egyetlen pillanat alatt elsöpörte a koronavírustól való rettegés médiaélményét.

Ugyanaz a mértéktelenség jellemzi a világpolitikát, a tömegmédiát és a közösségi oldalakat George Floyd halála kapcsán, mint ami a járvány ügyében volt tapasztalható. Két hónapja tömeggyilkos volt, aki megkérdőjelezte a minél szigorúbb intézkedések szükségességét, ma rasszista az, aki nem feszíti fel az Egyesült Államok valamennyi problémáját a feketék áldozatiságának és a fehérek rendszerszintű rasszizmusának ideológiai tengelyére. Nincs diskurzus, csak morális megszégyenítés.

Hiába adott minden, hogy egy elit elleni lázadás bontakozzon ki – a mozgalom élén máris az elit áll. A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton arról siránkozik, hogy kevés a fekete a Formula-1 mezőnyében, és hogy a többi versenyző sajnos nem vállal kellő felelősséget a fehérek bűneiért. A milliárdos playboy arról bezzeg hallgat, hogy míg személyében a szakágnak fekete világbajnoka van, addig se kínai, se indiai, se arab versenyző nem nyert még címet soha. Lewis Hamilton igazságérzete valahogy nem horgad fel, ha a Kínai Népköztársaság épp nem autóversenyt rendez, hanem ujgurokat táborokba deportál. George Floyd temetésének költségét Floyd Mayweather fizeti, s eszébe sem jut, hogy amikor egyetlen boxmeccsért százmillió dollárt vesz fel, azt egy olyan kapitalizmus haszonélvezőjeként zsebeli be, ahol a nyertes mindent visz, a vesztesnek meg marad a gettó, a crack és a korai halál, mert akinek nem telik egészségbiztosításra, azért az amerikai álom szellemében nem is kár. George Clooney azt mondja, hogy az emberek változtassák meg a gondolkodásukat, ahogy ő már megtette, és siet is vissza a Comói-tó partján fekvő luxusvillájába.

A gazdagok és szépek inkább meghamisítják a problémát, és eltérítik a mozgalmat, csak megtarthassák a tizenötödik szánú villájukat is. Inkább átengedik Donald Trumpnak az anarchiával szemben fellépő, nagy hatalmú, fehér főnök pozícióját, mert annál többet nem hajlandóak kockáztatni, mint hogy Trump legyen az elnök további négy éven át.