Az eltűnt influenza elleni oltóanyag nyomában

HírKlikk 2020. november 28. 08:30 2020. nov. 28. 08:30

A Nemzeti Népegészségügyi Központnál, ahol „hetente kérnek tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás”, péntek délután azt ígérték, hogy „oltóanyag iránti megnövekedett budapesti igényeknek megfelelően, az elkövetkező napokban újabb oltóanyagok kiszállítása történik a fővárosban”.  Szükség is lesz rá, mert vészesen fogy az oltóanyagkészlet. Több fővárosi kerületben praxisonként mindössze hat adag jelentette az utánpótlást. 

A kormányhivatal tiszti főorvosa arról tájékoztatta a IV., az V. és a XIII. kerület háziorvosait, hogy a meglévő influenza elleni oltóanyagkészletet egyenlően felosztották közöttük, így mindegyikük átvehet négy darab „Vaxigrip"-et, és két darab „3 Fluart”-ot. Ezt a mennyiséget is csak azoknak tudják kiadni, akik jövő hét szerdáig biztosan elviszik, és nyilatkoznak arról, hogy már elhasználták a korábban kapott készletet. Annak, aki nem teljesíti ezeket a feltételeket az adagját újraosztják a többi praxis között – írta meg a Népszava.

Ugyan a központi kommunikáció már az oltóanyagok megérkezése előtt hirdette az influenza-elleni vakcinák ingyenességét és elérhetőségét, de, mivel a háziorvosok csak a szokásos mennyiség felét kapták az első körben is, Falus Ferenc egykori tiszti főorvos nem érti, hová lett a többi. Annál is inkább, mert Müller Cecília pár napja még arról beszélt, hogy újabb kiszállítás várható. Ha pedig ez a néhány darab az, amit a fővárosi körzeteknek osztanak, akkor pláne kérdéses, hová lett a többi. A korábbi években is nagyjából ugyanennyi háziorvos volt, nem lett volna nehéz legalább annyit eleve odaadni nekik, amennyit tavaly is felhasználtak. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem egészen egy hete még azt írta közleményében: „az országban folyamatosan zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Az idei influenza szezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százaléka került beadásra.”

A Magyar Orvosi Kamara Realitás projektjének adatszolgáltató háziorvosai szerint is kevesebb vakcinát kaptak a szokásosnál. A köztestület honlapján a minap közzétett jelentésben azt írják „az oltóanyagból igen átláthatatlan rend szerint néhány százat kaptak a különböző praxisok.” Egy XI. kerületi rendelő egymás mellett dolgozó háziorvosai 300, 200, illetve 100 darabot kaptak, aszerint, kinek mikor sikerült odaérni az osztópontra. Olyan is volt, akitől visszakértek belőle. Mivel az utánpótlás végessége, hiánya is csak későn derült ki, nagy egyéni variációk voltak az oltások elosztásában: egyes háziorvosok beoltották az első jelentkezőket majd utána széttárták kezüket, mások súlyozni próbáltak alapbetegségek és rászorultság alapján. 

A legtöbb helyen többszázas várólista van a további, esetleg érkező oltásokra, amelyekről egyelőre semmi hír – írták a szerzők. Ezzel szemben Müller Cecília az operatív törzs másfél héttel ezelőtti tájékoztatóján arról beszélt, hogy az oltóanyagok már rég a háziorvosoknál vannak. Sőt, másfél hete egy harmadik szállítmányt is szétküldtek oda, ahol nincs elegendő. Mint mondta, a gyerekeknek szánt influenza elleni vakcina csupán 20 százalékát adták be a körzetekben. Ezért arra kérik a szülőket, hogy november végéig jelezzék a háziorvosuknak, hogy be kívánják-e oltatni kisgyereküket.

Forrás: Népszava