Az emberek keresik a magasabb bért kínáló álláslehetőségeket

HírKlikk 2023. november 5. 15:45 2023. nov. 5. 15:45

Míg jelentősen növekedett a munkavállalói aktivitás: 59 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett munkákra az év első kilenc hónapjában, 17 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg az előző év azonos időszakához képest. Nem lett ennyivel több munkanélküli, hanem az infláció miatt az emberek keresik a magasabb bért kínáló lehetőségeket, a cégek pedig igyekszenek legalább megtartani dolgozóikat az újak felvétele helyett – közölték a Profession.hu 2023-as HR Konferenciáján.

A Piac és Profit cikke szerint az egy hirdetésre jutó magas átlagos jelentkezésszám hátterében több tényező húzódik: egyrészről az infláció miatt megnövekedett a munkakeresési kedv a jobb fizetés reményében, emellett az elérhető, betöltésre váró állások száma lecsökkent. A kínálat emiatt munkáltatói szempontból bővült, míg a munkavállalók helyzetét vizsgálva valamelyest csökkent.

A magyarországi cégek jelentős része a tavalyi évhez képest óvatosabb és visszafogottabb az új toborzásokat illetően, így egyre fontosabbá válik a meglévő munkaerő megtartása. Jelen helyzetben a megnövekedett munkavállalói aktivitás mellett, viszont ez egyre nehezebb feladattá válik. A friss felmérés alapján, a fluktuáció a cégek háromnegyedét markánsan érinti.

A jó munkaerő megtartása, szükség esetén annak hatékony megtalálása és a rugalmasság kulcsfontosságú a vállalatok számára a jelenlegi helyzetben, amellyel láthatóan egyre nagyobb arányban számolnak is a munkaadók. 

Az idei évben jelentősen több cég hajtott végre béremelést, ennek motivációja pedig a munkavállalók elismerése mellett legtöbbször a megtartásuk elősegítése volt. Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási szakértője elmondta, a megkérdezett vállalatok 62 százaléka tervezett előzetesen 2023-ra béremelést, végül pedig szeptemberig bezárólag 76 százalékuk emelt a fizetéseken. Ennek mértéke viszont elmaradt a tervezettől, amit a tervektől eltérően alakuló gazdasági környezet okozott: míg a tavalyi elképzeléseik alapján a magyarországi cégek átlagosan 12,2 százalék béremeléssel számoltak, azonban ennek a valós értéke idén 10 százalék lett.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom