Az EU jövőre 35 500 ingyenes DiscoverEU utazási igazolványt biztosít fiataloknak

HírKlikk 2024. október 2. 18:00 2024. okt. 2. 18:00

Megnyílt az európai uniós ingyenes vonatbérletprogram legújabb pályázati fordulója, amelynek keretében 35 500 ingyenes bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok – tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint az októberi pályázati forduló felhívására az Európai Unióból és az Erasmus+ programhoz társult országokból, így Izlandról, Liechtensteinből, Észak-Macedóniából, Norvégiából, Szerbiából és Törökországból származó azon fiatalok jelentkezhetnek, akik 2006. január 1. és december 31. között születtek.

A pályázat szerda délben nyílt meg, és október 16-án, délben zárul. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet, ahol öt kvízkérdést és egy kiegészítő kérdést kell megválaszolni.

Közölték azt is, hogy a jövő évre vonatkozó pályázat keretében 35 500 utazási igazolvány áll rendelkezésre. Azok a pályázók, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek és sikeresen válaszolnak a pályázati kérdésekre, a 2025. március 1. és 2026. május 31. közötti időszakban használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak.

A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználható az igazolvány.

Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

A közleményben kiemelték: a sikeres pályázók saját útvonalakat tervezhetnek, vagy ihletet meríthetnek a meglévőkből, például az Érezd magad jól elnevezésű útvonalból, mely az utazás közbeni fizikai és mentális egészségre összpontosít.

A résztvevők ötletet meríthetnek a DiscoverEU kulturális útvonalból is, amely – az ifjúság európai évének (2022) kezdeményezéseként – különböző kulturális célpontokat köt össze az építészetre, a zenére, a képzőművészetre, a színházra, a divatra és a formatervezésre összpontosítva.

Meglátogathatják Európa kulturális fővárosait is, az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszíneket, az Európai Örökség címet elnyert helyszíneket vagy az úgynevezett Access City díjjal kitüntetett helyszíneket – utóbbiak olyan városok, amelyek arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy hozzáférhetőbbé váljanak a fogyatékossággal élők számára.

Az ingyenes utazási igazolvány mellett a résztvevők kedvezményes kártyát is kapnak, amely több mint 40 ezer tömegközlekedési, kulturális, szállás-, étkezési, sport- és egyéb szolgáltatásra vonatkozó ajánlatot tartalmaz.

A DiscoverEU esélyegyenlőségi fellépése lehetővé teszi a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokkal foglalkozó szervezetek számára, hogy vissza nem térítendő támogatásra pályázzanak, további támogatást nyújtva a résztvevőknek, például kiegészítő finanszírozást és lehetőséget biztosítva a kísérő személyekkel való utazásra.

Az Európai Bizottság 2018 júniusában indította el a DiscoverEU kezdeményezést. Azóta több mint 1,3 millió pályázó igényelt 319 ezer utazási igazolványt.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom