Az EU vizsgálja, hogy Magyarország szankciókat sértett-e azzal, hogy csipogókat szállított a Hezbollahnak

HírKlikk 2024. szeptember 18. 19:25 2024. szept. 18. 19:25

Hvg: egy magyar kft. is szerepet játszik a Hezbollah által vásárolt, majd a szervezet tagjainál felrobbantott személyhívók gyártásában és értékesítésében.

Kedden kilenc ember halt meg, és 2800-an megsebesültek Libanonban és Szíriában, miután a Hezbollah szélsőséges síita szervezet tagjainál lévő személyhívó berendezések egy időben felrobbantak. A Sky News libanoni forrásai szerint a Hezbollah mintegy 5000 darabot rendelt a csipogókból, a szállítmány tavasszal érkezett Libanonba. A libanoni forrás szerint a csipogókat még a gyártás során módosították, nagyjából 3 gramm robbanószert helyeztek el bennük. Ugyanez a forrás Izraelt, egész pontosan a Moszad titkosszolgálatot tette felelőssé a merényletért.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője a Hezbollah elleni, személyhívókkal elkövetett robbantások kapcsán elmondta, főnöke jelenleg is az Egyesült Arab Emirátusokban tárgyal, a napokban járt Libanonban és Egyiptomban, ahol a közel-keleti válság további eszkalálódásának megakadályozását célzó megbeszéléseket folytatott kormányfőkkel és miniszterekkel.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy Magyarország uniós szankciókat szegett-e meg azzal, hogy a Hezbollah számára technológiát szállított, azt válaszolta: ez jelenleg belső vizsgálat tárgyát képezi.

A merényletben használt csipogómodell papíron egy tajvani cégé, de állításuk szerint licencszerződésben állnak egy magyarországi céggel, az felelős a tervezésért, gyártásért és értékesítésért, ők csak a márkanevet adják. A tajvani Gold Apollo vállalat közleményben és vezérigazgatói nyilatkozatban is hangsúlyozta, hogy a gyakorlatban semmi közük nem volt a csipogók gyártásához és értékesítéséhez, partnerként pedig a Magyarországon bejegyzett BAC Consultingot nevezték meg.A kft. tulajdonos-ügyvezetője, Bársony-Arcidiacono Cristiana az NBC Newsnak azt nyilatkozta: „Nem én készítem a csipogókat, csak közvetítő vagyok. Valamit biztos félreértettek.”

A tulajdonos-ügyvezető a LinkedIn-en meglehetősen impozáns életutat vázol magáról, beleértve, hogy szakértőként dolgozott az Európai Bizottságnak is. Az EU-s adminisztratív és foglalkoztatási ügyeken illetékes szóvivő újságírói kérdésre kifejtette, a csipogók gyártásában érintett cég vezetője nem áll és nem is állt alkalmazásában. Emlékeztetett: a Bizottság számos területen alkalmaz külső szakértőket, auditorokat és elemzőket, azt azonban, hogy az érintett személy valóban dolgozott-e korábban külsősként az EU végrehajtó testületének, még vizsgálják – számolt be róla a HVG.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom