Az Európa Tanács elítélte, hogy fehérorosz ellenzékieket ítéltek börtönbüntetésre

HírKlikk 2024. július 3. 16:45 2024. júl. 3. 16:45

Az Európa Tanács határozottan elítéli a fehérorosz szakértőkből, újságírókból és ellenzéki politikusokból álló csoporthoz tartozók ellen távollétükben hozott büntetőítéleteket – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) főtitkára szerdán.

Marija Pejcinovic Buric arra reagált, hogy egy fehéroroszországi bíróság hétfőn húsz politikai elemzőt és aktivistát ítélt egyenként legalább 10 év börtönbüntetésre távollétükben a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés és szélsőséges csoportban való részvétel címén.

Az ET főtitkára közleményében hangsúlyozta: a megalapozatlan és hamis vádak alapján folytatott tárgyalásokat a tisztességes eljárás egyértelmű megsértése mellett tartották. Ez újabb emlékeztető az országban zajló politikai elnyomásból eredő, az emberi jogok szisztematikus és széles körben elterjedt megsértésére – mondta.

„Az önkényesen elítéltek között vannak az Európa Tanács olyan partnerei, akik megingathatatlanul elkötelezettek közös európai értékeink, az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia mellett" – fogalmazott.

Buric felháborítónak nevezte, hogy fehéroroszokat továbbra is igazságtalanul vádolnak meg és ítélnek el jogaik melletti békés és bátor kiállásuk, sőt – mint kiemelte –, csupán szakmai tevékenységük gyakorlása miatt.

Az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal Fehéroroszország összes politikai foglyával, azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásukra szólít fel – hangoztatta. A nemzetközi joggal összhangban biztosítani kell az őket ért szenvedésért járó felelősségre vonást – jelentette ki.

Az ET továbbra is szorosan együttműködik a fehérorosz demokratikus erőkkel, a civil társadalommal és a független médiával, valamint mindazokkal, akik egy szabad és demokratikus Fehéroroszország megteremtésére törekednek – tette hozzá közleményében a szervezet főtitkára.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom