Az Európai Bizottság nem kapkodja el, hogy eleget tegyen a magyar és a szlovák kérésnek

HírKlikk 2024. július 26. 20:00 2024. júl. 26. 20:00

Kudarcba fulladt Magyarország és Szlovákia kísérlete, hogy támogatást kapjon az Európai Uniótól az Ukrajnával kitört olajvitában: az Európai Bizottság egyelőre elhalasztotta, hogy felszólítsa Kijevet a Lukoil orosz társaság elleni szankciók feloldására. 

A két ország számára az EU ugyan kivételt adott az orosz kőolaj uniós importjának tilalma alól, de a Lukoil Barátság vezetéken át történő szállításának leállítása veszélyeztetheti az ellátást. Pozsony és Budapest az EU Bizottságát kérte fel konzultációkra az Ukrajnával fennálló kereskedelmi megállapodás alapján. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos szerint Brüsszelnek több időre van szüksége a bizonyítékok összegyűjtéséhez és a jogi helyzet értékeléséhez.

A Financial Times három diplomatára hivatkozva azt írta: a tagállamok kereskedelmi tisztségviselőinek csütörtöki tanácskozásán 11 tagállam kiállt Dombrovskis álláspontja mellett, és egyetlen tagállam sem állt Budapest és Pozsony mellé. Az egyik diplomata szerint az EU-Ukrajna megállapodásban van olyan biztonsági záradék, amely lehetővé teszi a szállítások leállítását.

A lap hozzátette: a magyar és szlovák kérés időzítése különösen ironikus, hiszen Orbán Viktor az elmúlt hetekben igencsak irritálta uniós partnereit és a bizottságot azzal, hogy Moszkvában és Pekingben tett látogatásokkal Brüsszel tudta és jóváhagyása nélkül egyoldalúan lobbizni kezdett egy ukrajnai béketervért.

Kijev szerint – más orosz olajtársaságoknak köszönhetően – változatlan mennyiségű olaj folyik a vezetéken. A Szlovákia egyetlen finomítójában feldolgozott kőolaj 35-40 százaléka érkezik Oroszországból, és a finomító termékeit egy további – december 5-ig érvényes – kivétel alapján egyebek mellett Ukrajnába és Csehországba is exportálják.

Peter Pellegrini szlovák államfő kijelentette: „kénytelen lesz reagálni, ha Ukrajna nem változtat a Lukoillal kapcsolatos álláspontján”. Hozzátette: Szlovákia gáz- és áramtartalékokkal segíti Ukrajnát.

Magyar szóvivők nem kívántak nyilatkozni. A Lukoil Ukrajnán keresztül Magyarország olajimportjának mintegy 25-30 százalékát biztosítja.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom