Az európai jobboldali pártok és a koronavírus-járvány

HírKlikk 2021. december 2. 20:45 2021. dec. 2. 20:45

Az európai jobboldali pártok nemigen tudtak profitálni a koronavírus-válságból – így értékeli a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a drezdai egyetem Marcator Migráció- és Demokrácia Fórum (MIDEM) kutatócsoportjának most közreadott tanulmányát, amely szerint az azonban nem állítható, hogy ez a jövőben is így marad.

A koronavírus-járványra adott két, alapvetően eltérő jobboldali populista választ mutatott ki a FAZ-ban idézett tanulmány. A kormányon lévő jobboldali populista pártok, mint a lengyel PiS, vagy a magyar Fidesz lényegében a járvány politikától való mentesítésére hajlanak. Ezzel szemben az ellenzékben lévő jobboldali populista pártok arra használták fel a válságot, hogy profilírozzák magukat. Az utóbbiak azonban a járvány kezdetén „radikális irányváltást” hajtottak végre: eredetileg támogatták a kormányzati intézkedéseket, később azonban az egyéni szabadságjogok védelmezőiként léptek fel, és élesen bírálták a központi lépéseket.

„Ez radikális és meglepő fordulat volt” – Hans Vorländer, a kutatás vezetője szerint. A kutatás az érintett pártok Facebook-bejegyzéseit értékelte ki. A jobboldali populisták általában nem a járvány tényeit vitatták, hanem inkább a vélemények spektrumát igyekeztek egyoldalúan a saját elképzeléseik szerint bővíteni. „Többnyire nem összeesküvés-mítoszokat terjesztenek, hanem igyekeznek rámutatni a járvány körüli vita állítólagos vakfoltjaira” – állapította meg a tanulmány. 

A bírált pontok eltérőek. A közép- és kelet-európai jobboldali populisták a nemzeti szuverenitás kérdését vetik fel, a határok lezárását és szigorúbb ellenőrzéseket követelnek, és ezzel a migrációs témában aratott sikerekhez kapcsolódnak. Skandináviában és Nyugat-Európában a jobboldali populisták a koronavírus-válság kezelésére hozott európai gazdasági és pénzügyi lépések bírálatára koncentráltak. 

A szerző részletesen elemezte a szélsőjobboldalinak tekintett AfD járvánnyal kapcsolatos politikáját, és az egyes tartományokban központi intézkedésekkel kapcsolatos jelenségeket. Végül megállapította: a tanulmány szerzői szerint a jövőre nézve nem állítható, hogy továbbra is érvényesek lesznek a leírt megfigyelések, amelyek szerint a jobboldali populista pártok sok európai országban nem tudtak profitálni a korona-válságból. Megállapította: a járvány elhúzódásával az állami válságmenedzseléssel szembeni elégedetlenség nőhet, és ezt a jobboldali populisták aktívan kihasználhatják a politikai és társadalmi megosztottságok elmélyítésére.  

 

Forrás: Hírklikk