Az Európai Parlament a magyar jogállamiságról tartott újabb vitát

HírKlikk 2023. november 22. 14:05 2023. nov. 22. 14:05

Az Európai Parlament az Európai Bizottság és Tanács képviselőit hallgatta meg a Magyarország ellen jelenleg folyó jogállamisági eljárásokkal kapcsolatban.

A parlamenti képviselők többségének álláspontja változatlan: Magyarországon nem történtek lényegi előrelépések a jogállamisággal kapcsolatban, és az EU-nak nem szabadna pénzt adnia a magyar kormánynak, még akkor sem, ha Orbán vétóval zsarol – írja az EUrologus.

Kedden késő este, és alacsony részvétellel tartották meg a magyar jogállamiságról, főként a költségvetés jogállamisági feltételrendszeréről szóló vitát az Európai Parlamentben. A képviselők részéről az érdeklődés hiánya talán nem csak azzal magyarázható, hogy a vita egy igen hosszú ülésnap egyik utolsó eleme volt. A képviselők szerint ugyanis nem sok minden változott.

A Bizottság részéről két biztos, Johannes Hahn és Didier Reynders is jelen volt a vitán, mindketten elmondták, hogy habár néhány, főleg a magyar bíróságok működését érintő reformot örömtelinek találnak, meglehetősen messze vagyunk attól, hogy Magyarország számára fel tudják oldani a befagyasztott források legalább egy részét. 

A helyreállítási pénzek (egy másik befagyasztott forrás) kapcsán meghatározott 27 jogállamisági szupermérföldkő, vagyis reform elvárás közül a bírósággal kapcsolatos változtatások négy pontot érintenek. Ha ezen a négy ponton tényleg megfelelőek a reformok, akkor talán egyes területeken, egyes forrásokat meg lehet nyitni Magyarország előtt. Azonban Hahn kiemelte, az erről küldött magyar önértékelés jó pár ponton kérdéses maradt – ezért a Bizottság kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, ami egyértelműen hosszabbá teszi majd a tárgyalásokat, ugyanis a magyar reformok elbírálásához a Bizottságnak először választ kell kapnia a kérdéseire. Ráadásul, úgy tűnik, a magyar vezetésnek nem erős oldala a levelezés a jogállamiságot érintő eljárásokban.

„Magyarország nem küldött hivatalos értesítést a feltételességi eljárással kapcsolatban" – emelte ki Hahn. 

A bizottság hamarosan, a feltételességi eljárás megindításának egy éves évfordulóján, december 15-én újra jelentést fog kiadni a magyar helyzetről, ebből kiderül majd, mennyire találják meggyőzőnek a reformokat.

A felszólaló fideszes képviselők durván reagáltak, Deutsch Tamás „dollárbaloldalról” és „politikai zsarolásról” beszélt, majd hozzátette: „nem fogunk úgy táncolni, ahogyan Brüsszelben fütyülnek”. Hidvéghi Balázs szerint Brüsszelben „hisztériáznak” és a „korrupt, leszerepelt brüsszeli elitet le kell váltani”. 

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom