Az európai populisták távolodnak Trumptól – Orbán még hallgat

HírKlikk 2021. január 14. 19:16 2021. jan. 14. 19:16

Az európai populisták eddig csüngtek Trumpon, de most elfordítják a tekintetüket, túlságosan sok nekik a Kongresszus lerohanása és az az állítás, hogy a demokraták elcsalták a választásokat. S a történtek sokat ártanak az esélyeiknek – áll a The New York Times csak előfizetők számára olvasható cikkében. Egyesek már elhatárolódtak a washingtoni erőszaktól, mások összeszorított szájjal hallgattak – utóbbira példa Orbán Viktor. A cikk figyelmeztet: az amerikai lázadás alapján nem kétséges, hogy erőszakhoz vezet a „mi és ők” populista forgatókönyve.

Az amerikai fejlemények rossz óment jelentenek az öreg kontinens demagógjai számára – állítja az írásban Dominique Moisi, a párizsi Montaigne Intézet vezető elemzője. Az látszik ugyanis, hogy ha ilyen embereket választanak meg, azok nem egykönnyen válnak meg a hatalomtól, s látjuk, hogy mire képesek a népharag felszításával. 

Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Lengyelország egyértelmű figyelmeztetést kapott: ne becsüljék alá a populista felháborodását és a demokratikus kormányok ellen irányuló összeesküvés elméleteket. 

Heather Grabbe, a brüsszeli Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatója állítja, az amerikai lázadás alapján nem kétséges, hogy erőszakhoz vezet a „mi és ők” populista forgatókönyve. Az irányzat a tűzzel játszik. Mert a másik felet ellenségnek tekinti, akivel szemben minden eszköz megengedett. Ugyanakkor az események meggondolásra késztetik a populistákat is, ez már csak abból is kiderül, hogy egyesek elhatárolódtak a washingtoni erőszaktól, mások összeszorított szájjal hallgattak. Utóbbira példa Orbán Viktor, aki amerikai belügynek minősítette a helyzet rendezését. 

Viszont a hozzá hasonlók tartanak attól, hogy kileng az inga Biden beiktatása után. Sikorski volt lengyel külügyminiszter, a Polgári Platform EP-képviselője úgy értékeli, hogy Közép-Európában a populisták magányosabbak lesznek Trump nélkül. A földrésznek azonban rá kell ébrednie a szélsőjobbos erőszak veszélyeire, és a liberális demokráciának meg kell védenie magát. 

Enrico Letta korábbi olasz kormányfő ezzel szemben kiemelte: nagy csapás érte Amerikából az európai populizmust. Moisi arra int, hogy az ostrom olyan hősi tett lehet Trump támogatóinak szemében, mint egykor Hitler félresikeredett sörpuccsa, amelyből azután a náci rezsim alapító mítosza lett.

Forrás: Hírklikk