Az Index ügye a The New York Timesban

HírKlikk 2020. július 9. 06:12 2020. júl. 9. 06:12

Vera Jourova aggódik az Index.hu, az utolsó jelentős független magyarországi portál, Orbán Viktor egyik bírálója függetlenségéért. Jourova, az EU Bizottságának értékekkel és átláthatósággal foglalkozó alelnöke az Indexnek küldött üzenetében rámutatott, „A demokrácia számára nélkülözhetetlenek azok az értékek, amelyekért Önök küzdenek: a sajtószabadság és a pluralizmus. Számíthatnak a támogatásomra”. Erről a Reuters hírügynökség számolt be, amelynek jelentését számos más orgánum mellett közölte The New York Times is.

Az Index üzleti helyzetét nem szabad ürügyként felhasználni szabadságának aláásására – mutatott rá Jourova, aki kifejtette: „miközben az olvasottság rekord szintű, a bevételek estek. A gazdasági nyomásnak nem szabad politikai nyomássá válnia. Kifejezésre akarom juttatni szolidaritásomat az Index munkatársaival”.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő a múlt hónapban azt mondta: „külső befolyás miatt” veszélybe került az Index függetlensége. Hangsúlyozta, hogy a portál független akar maradni a kormány befolyásától és a kormányhoz köthető üzletemberek nyomásától.

Vaszily Miklós kormányhoz kötődő üzletember márciusban megvette annak a vállalatnak a jelentős résztulajdonát, amely az Index bevételeit ellenőrzi, és ez félelmeket ébresztett, hogy Orbán javára befolyást gyakorolhat a portálra. A Reuters kérdéseket tett fel Vaszilynak is, aki nem válaszolt. Korábban azonban tagadta, hogy szájkosarat akarna tenni az Indexre, és ezt mondta, gazdasági problémák vannak, amelyeket meg kell oldani. Ám az Index munkatársai aggódnak, mert Vaszily korábban a kormány szócsövévé alakította a portál fő vetélytársát, az Origót.

A Reuters végül rámutatott: a médiaszabadság az egyik fő téma volt, amikor az EU áprilisban figyelmeztette Magyarországot, hogy a koronavírus elleni harcban is tartsa tiszteletben az EU értékeit. Jourova üzenete a Reuters szerint, az Index oldalán olvasható.

Forrás: Hírklikk