Az inflációhoz kötött nyugdíjemelés láthatóan csődöt mondott

HírKlikk 2020. augusztus 3. 17:25 2020. aug. 3. 17:25

A nyugdíj reálértéke nem nőtt, sőt, ha az egészségügyi kiadásokat is figyelembe veszik, kicsit még romlott is.

A Privátbankár.hu az élelmiszerárak alakulását vizsgáló Árkosár-felmérése szerint, míg 2010-ben a nagybevásárlást még 14 914 forintból meg lehetett úszni, addig idén erre az eddig eltelt hónapok átlaga alapján, már 21 499 forintot kellett költeni. A növekedés mértéke 44,1 százalékos, ami egyébként jócskán meghaladja a teljes fogyasztói kosár alapján számolt kumulált inflációt. (Az Árkosár 30 élelmiszer árának változását követi nyomon rendszeresen, három hazai hipermarketben. )

A fogyasztói árak tíz év alatt átlagosan 30,7 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. (Csakhogy, ebben az olyan ritkán vásárolt termékek is szerepelnek, mint a személyautó vagy háztartási nagyberendezések.) Vagyis az alapvető élelmiszerek az átlagosnál jobban drágultak az elmúlt tíz évben – írja az mfor.hu.

A számok alapján jól látszik, hogy az átlag alatti összegből gazdálkodók helyzete egyáltalán nem, vagy csak minimálisan javult az elmúlt tíz évben. A legrosszabb helyzetben pedig a nyugdíjasok vannak, hiszen gyakorlatilag semmit sem változott az ellátásuk vásárlóereje.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után megváltoztatta a nyugdíjszámítás metódusát. A béremelkedés ütemét is figyelembe vevő svájci indexálás helyett, kizárólag a várt inflációhoz kötötték az évenkénti nyugdíjemelés mértékét. Ha a tényleges inflációs adat ezt meghaladja, akkor novemberben kiigazítják a nyugdíjakat. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke nem nő. 

Sőt, a valós helyzet ennél is sokkal rosszabb, ha figyelembe vesszük, hogy az egyes években mennyit költött egy aktív és egy nyugdíjas háztartás egészségügyre.