Az MSZP demokráciaőrök jelentkezését várja

HírKlikk 2020. szeptember 28. 13:28 2020. szept. 28. 13:28

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában gratulált a marosvásárhelyi választás eredményéhez, majd a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjének kinevezése miatt bírálta a kormányt.

Az MSZP politikusa szerint, a kabinet egy színjátékot játszott, amikor ugyan összehívott egy egyeztetést az ügyben, de végül saját kiszemeltjét, Nagy Attilát, az igazságügyi tárca helyettes államtitkárát jelölte a posztra.

Úgy vélte: mivel a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak többsége Fidesz-közeli, a választási rendszert pedig a „Fideszre írták", ezért döntő fontosságú, hogy 2022-es országgyűlési választások biztosítására a „köztársaságpárti erőknek" minden szavazókörben legyen delegáljuk. Közölte: ezért az MSZP várja minden olyan demokrata jelentkezését, aki „demokráciaőrként" védeni akarja a 2022-es választások tisztaságát.

Orbán Balázs, államtitkár elmondta: a mintegy 30 éve érvényben lévő jogszabályok szerint, a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki a NVI vezetőjét.

Hozzátette: a kormány valóban egyeztetést hívott össze ebben az ügyben, ahol azonban az ellenzéki pártok egy „épkézláb" javaslatot sem tudtak tenni.

Forrás: MTI