Az MSZP kérdése Polt Péterhez: mikor semmisítik meg a 100 milliárdos Yettel részvénycsomag-eladást?

HírKlikk 2024. február 23. 07:35 2024. feb. 23. 07:35

A nemzeti vagyonról szóló hatályos törvény szerint semmisnek kellene nyilvánítani a Yettel-részvénycsomag állami eladását az MSZP frakcióvezetője szerint.

Tóth Bertalan parlamenti kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek arról, hogy az ügyészség mikor indít a pert a Yettel-részvények törvénybe ütköző privatizációja miatt.

A Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium karácsony előtt közleményben jelentette be, hogy az állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. értékesítette a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25 százalékos tulajdonrészét kitevő csomagot a holland TMT Hungary Holdco B.V. holdingnak.

A részvények 2023 elején akkor kerültek a Corvinushoz, amikor a 4iG-csoporthoz tartozó Antenna Hungáriával közösen mintegy 660 milliárd forintért megszerezték a Vodafone Magyarország Zrt.-t. A költségvetést 323 milliárd forinttal terhelő ügylet után tavaly februárban egymás között további részvénycsomag-cserét is végrehajtottak. A Covinus a saját 49 százalékos Vodafone-tulajdonrészéből 19,5 százaléknyit Yettel részvényekre cserélt az Antenna Hungáriával.

Ez az a tétel, amelyet decemberben pénzzé tett a Corvinus, ami egyébként a korábbi részvényarányok alapján 100 milliárd forintot jóval meghaladó értéket képviselhetett. A GFM indoklása szerint azért döntöttek a gyors eladás mellett, mert a bevételt a ferihegyi repülőtér visszavásárlásához akarták felhasználni.

A 24.hu emlékeztet: az MSZP frakcióvezetője tavaly egyszer már a teljes Vodafone-ügylet megsemmisítését is indítványozta Poltnál, mert kiderült, hogy kizárólag angol nyelvű szerződések születtek a cégek között, jóllehet a nemzeti vagyonról szóló törvény kimondja, hogy az állami tulajdont érintő ügyletekben a magyar jog az irányadó, és magyar nyelven kell lebonyolítani az adásvételeket.

A legfőbb ügyész akkor nem vitatta ugyan, hogy a szerződés jogsértő lehet, de azzal érvelt, hogy nincsen szükség a közérdek védelmében való fellépésre, mert az állam vásárolt, amivel a közérdeket szolgálva gyarapította a nemzeti vagyont.

Forrás: 24.hu