Az MSZP saját ajánlatot tesz a választóknak: lehet más a baloldal

HírKlikk 2023. november 14. 12:00 2023. nov. 14. 12:00

Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP egy, az árat sokszorosan megfizető párt, ami annak az árát is megfizette, amit el sem követett. Ez alatt azokat a rendszerváltással együtt járó társadalmi változásokat, és az ezekből fakadó negatívumokat érti, amelyek miatt sokan az MSZP-t tették felelőssé.

Az MSZP társelnöke a 444-nek adott interjúban elmondta, két dolog van, amit nem lehet elkövetni, de az MSZP mégis elkövette. Az egyik az, hogy nem lehet újra meg újra építeni a jólétet, majd azt részben visszavenni megszorító intézkedésekkel; a másik pedig a társadalomra felülről ráerőltetett reformok gyakorlata, amivel szerinte eddig csak az ő pártja nézett szembe.

A szocialisták jelen helyzetét úgy látja, hogy van körülbelül 300 ezer elkötelezett szavazójuk, hol felülről, hol alulról súrolják az öt százalékot, továbbá emlékeztetett, hogy nekik van a legtöbb polgármesterük  és a legnagyobb szervezeti hálójuk. Az elmúlt évek hányattatásairól azt mondta, „az MSZP sajnos hagyta, hogy mások mondják meg, mit gondoljanak róla az emberek. Mindig mások határozták meg, hogy mi az MSZP, és hogyan kell viszonyulni hozzá az ellenzéki politikában”. Ő is úgy látja, hogy a szocialisták szinte magukra maradtak az „összefogás-mantrával”, de ma már nem is nagyon bánja ezt.

„Amit én az elmúlt napokban, hetekben láttam az ellenzéki oldalon, az olyan szinten kiábrándító, hogy eljutottam oda: ha tényleg nem értik az ellenzéki oldalon, mit kockáztatunk a megosztottság fenntartásával, akkor máshonnan közelítünk. Saját ajánlatot teszünk. Minden jogunk megvan hozzá, és minden lehetőségünk is megvan rá” – fogalmazott, majd a saját ajánlatra irányuló kérdésre azt mondta: „Lehet más a baloldal.”

Bővebben úgy fejtegette, hogy a baloldali vezetőknek nem menekülniük kell a múltjuk elől, hanem szembenézni vele, és hogy olyan baloldalt kell építeni, amilyen még nem volt Magyarországon a rendszerváltás óta. „Baloldali gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtani. Emberi jogilag viszont egyértelműen a liberális és humánus oldalon állunk” – vázolta.

Az ellenzéki belharcokkal kapcsolatban a lengyel példát hozta fel, ahol Donald Tusk vezetésével az egész ellenzék összefogott és végül legyőzte Kaczynskiéket, és ahol Tusk „még egy 0,3 százalékos zöldpártnak is adott három mandátumot, mert tudta azt, hogy mindenkire szükség van”.

Szerinte a közelgő önkormányzati választásokon hagyni kell azokat a polgármestereket, akik négy évvel ezelőtt már legyőzték a Fideszt, nem tartja építő jelenségnek, hogy ezekre a polgármesterekre az ellenzéki pártok ráindítják a saját jelöltjeiket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom