Az MTI a tisztességes tájékoztatás ellen dolgozik

Föld S. Péter 2023. szeptember 14. 15:05 2023. szept. 14. 15:05

Utoljára talán a múlt század hetvenes éveiben, tehát az egypártrendszer regnálásának idején volt gyakorlat, hogy az állami hírközlő szerv a párt és a kormány számára kellemetlen híreket elhallgatta a lakosság elől, s ha mégis kénytelen volt foglalkozni ezekkel, akkor azt igen sajátos módon tette. A legtöbbször úgy oldotta meg a kínos és kényes feladatot, hogy az eredeti hírt nem, csak az erre központilag kiadott reagálást közölte. Ezt a gyakorlatot elevenítette fel most az MTI, amikor az eredeti hír közlésének mellőzésével, közreadta a Fidesz: „Gyurcsányék a nyugdíjasok ellen dolgoznak” című dolgozatát.

A Fidesz közleményének sajátos bája, hogy olyan információra reagál, amelyet az MTI korábban röviden kiadott ugyan, de a válasz közlésekor már nem tartotta fontosnak, hogy visszautaljon, miről is lehet szó. Amit az MTI-ben olvashatunk, az a következő: Gyurcsányék a nyugdíjasok ellen dolgoznak, mert ők most is a háború és a brüsszeli szankciók pártján állnak – reagált a Fidesz szerdán Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjének nyilatkozatára. A Fidesz felháborítónak nevezte, hogy a „dollárbaloldal" a külföldi támogatások miatt nem hajlandó megváltoztatni háborúpárti politikáját, pedig az áremelkedéseket a háború, a szankciók és a multik nyerészkedése okozzák.

Gyurcsányék mindemellett folyamatosan támadják a nyugdíjasok megélhetését biztosító intézkedéseket – tették hozzá. „A dollárbaloldal újra eltörölné a 13. havi nyugdíjat és az inflációkövető nyugdíjemelést, a rezsicsökkentést és az árakciókat pedig be se vezette volna" – fogalmaztak a reagálásban.

Eddig az MTI által kiadott közlemény, szó szerint, az első betűtől az utolsóig. Ezt olvassa és hallja majd Mari néni Békésborzadályon, valamint Józsi bácsi Rémrettentőn, ezt harsogják majd a helyi rádióadók, amelyek szűkös költségvetésük miatt örülnek, ha nem kell hírek szerkesztésével bajlódniuk, mert a Magyar Távirati Irodától készen kapják a tutit.

Túl azon, hogy a fenti szöveg nagy része hazugság – erre reagáljon a DK, ha kedve tartja –, számunkra itt és most érdekesebb a jelenség. Vagyis, hogy az eredeti hírt, amire a Fidesz közleménye reagált, már nem tartották fontosnak közölni. Így a már említett Mari néni és Józsi bácsi, valamint a hozzájuk hasonlóan magyarországi milliók ebből csak annyit tudhatnak meg, hogy Gyurcsányék – meg persze a többi ellenzéki párt, hiszen ők is mind Gyurcsány kottájából játszanak – a háború pártján állnak és „újra eltörölnék a 13. havi nyugdíjat és az inflációkövető nyugdíjemelést”.

Gyurcsányék és persze az összes többi ellenzéki párt, nem áll a háború pártján. Egyetlen képviselőjük sem mondott ilyet soha, épp ellenkezőleg: az a véleményük, hogy – bár a Fidesz ezt eddig még nem merte kimondani – akkor volna béke, ha Putyin Oroszországa nem támadta volna meg Ukrajnát. Ami pedig a 13. havi nyugdíjat illeti, azt épp egy szocialista kormány – akkor éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök – vezette be. A szavazáskor a Fidesz frakcióból ötvenöten igazolatlanul távol voltak, a nem szavazó hiányzók között volt a többi között Orbán Viktor, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, Deutsch Tamás és Domokos László. Vagyis, a Fidesz volt az, amelynek képviselői nem tartották fontosnak, hogy megszavazzák a magyar embereknek jogosan járó 13. havi nyugdíjat. 

Az is az igazsághoz tartozik, és Mari néninek, valamint Józsi bácsinak jogában állna ezt is megtudni, hogy „Gyurcsányék” soha nem törölték el a 13., havi nyugdíjat. A 2008-as világgazdasági válság hatására Bajnai Gordon kormánya döntött 2010-ben a 13. havi nyugdíj folyósításának felfüggesztéséről. Orbán Viktor kormányának, 2010 után, már kedvező konjunkturális viszonyok között, tíz éve lett volna arra, hogy hatályon kívül helyezze a felfüggesztést, de csak 2021-ben, a 2022-es parlamenti választások előtt élt ezzel a lehetőséggel.

Az MTI, amely állítása szerint kényes arra, hogy nem közöl valótlanságokat, gond nélkül közzétette a Fidesz fenti közleményét. Mari néni, Józsi bácsi és a többi megvezetett magyarországi milliók pedig törhetik a fejüket, vajon mit is mondhattak Gyurcsányék, amiért a Fidesz kénytelen volt a fenti hazugságok sorát elővezetni. Nos, Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóján a következők hangzottak el: „Újra elvett valamit az Orbán-kormány a magyar nyugdíjasoktól: mivel az orbáni infláció, az áremelések és a megszorítások miatt recesszióba fordult a magyar gazdaság, az idősek idén novemberben nem kapják meg a nyugdíjprémiumot. Mivel Orbán Viktor kormányának hibájából nem kapják meg ezt a pénzt az idősek, ezért elengedhetetlen, hogy legalább a nyugdíjkorrekció kifizetésének gyakoriságát növeljék, ellensúlyozva a brutális orbáni inflációt... Erre a pénzre számítanak az egész életüket keményen végiggürcölt idősek, akiknek már a puszta megélhetése került veszélybe. Egyre drágábbak az alapélelmiszerek, a rezsi és a gyógyszer, ezért nem hagyhatja magára a kormány a nyugdíjasokat. Amíg azonban Orbán marad, marad az orbáni infláció, maradnak az áremelések és egyre kevesebbet ér a nyugdíj.” 

Aki ebből a szövegből arra következtet, hogy a DK – és persze vele együtt a többi ellenzéki párt – háborúpárti, eltörölné a 13. havi nyugdíjat és az inflációkövető nyugdíjemelést, az ennél nagyobb gazemberségekre is képes. A Médiahatóságnak, ha nem csupa fideszes delegáltból állna, volna dolga a Magyar Távirati Iroda közlési gyakorlatával.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom