Az NSO blokkolhatta néhány kormány hozzáférését a Pegasus kémprogramhoz

HírKlikk 2021. augusztus 1. 05:30 2021. aug. 1. 05:30

Az NSO Group állítólag letiltotta néhány külföldi kormányzati ügyfelének hozzáférését a kémprogramjához, miközben vizsgálja a visszaélésekre vonatkozó állításokat. A hír forrása az amerikai NPR közszolgálati rádió szerint az izraeli szoftvercég egyik alkalmazottja.

A forrás nem közölte, mely országokról, vagy egyáltalán hány országról van szó, mondván, az izraeli védelmi szabályzat megtiltja a cégnek az ügyfelek azonosítását – írja az NPR nyomán az izraeli magyar lap, az Új Kelet.

A neve elhallgatását kérő alkalmazott nem kommentálta az esetleges visszaéléseket sem, amelyeket a cég fedett fel a belső vizsgálat során – írja az Euronews.

A francia Forbidden Stories oknyomozó újságírói szervezet által koordinált vizsgálat kiderítette, hogy különböző autokrata államok kormányai újságírókat, üzletembereket és ügyvédeket figyelhettek meg az NSO cég csúcstechnológiájú szoftverével, a Pegasus-szal. A jelentésekben NSO-ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Egy nappal korábban Beni Gantz izraeli védelmi miniszter Párizsban arról biztosította francia kollégáját, Florence Parlyt, hogy országa komolyan veszi az NSO által fejlesztett spyware segítségével végzett megfigyelésekkel kapcsolatos állításokat. Korábban Emmanuel Macron francia államfő neve is felmerült, mint lehetséges célpont, őt állítólag Marokkó figyeltette meg.

„Izrael csak nemzetállamoknak biztosít jogokat az ilyen eszközök használatára, és kizárólag terrorizmus és bűnözés gyanúja esetén" – idézte a Reuters Ganz hivatalának közleményét. Az NSO is megerősítette, hogy terméke kizárólag bűnüldözési és terrorizmus elleni célokat szolgál. A Kneszet bizottságot állított fel annak feltárására, hogy visszaéltek-e a Pegasussal.

Az izraeli Védelmi Minisztérium még szerdán közölte, hogy tisztviselők érkeztek az NSO herzlijai központjába, hogy megvizsgálják a vitatott kémprogram-technológiájának használatát – írja az Új Kelet.

Az izraeli kormány által a helyzet kezelésére létrehozott különleges csapat megbeszéléseket folytat az NSO-val, miközben felmérik a diplomáciai, biztonsági és jogi következményeket.

Forrás: Euronews