Az OECD nem tud arról, hogy a magyar kormány újabb találkozót szervezne

Vámosi Ágoston 2024. október 17. 18:30 2024. okt. 17. 18:30

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korrupcióellenes osztályának vezetője szerint velük nem egyeztetett a magyar kormány a héten lemondott találkozó újra szervezéséről. Julia Fromholz közölte, ezután jöhetnek az erősebb intézkedések.

Magas szintű találkozót mondott le az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja Budapesten. A keddre és szerdára meghirdetett találkozó azért nem jöhetett létre, mert a magyar kormány nem tudott elég minisztert és vezető tisztségviselőt delegálni az eseményre. 

„Ez az első alkalom, hogy egy ilyen jelentőségű találkozót le kellett mondania a vesztegetés elleni munkacsoportnak” – mondta a Hírklikknek Julia Fromholz, a szervezet korrupcióellenes divíziójának vezetője. 

Az eseményen az OECD a magyar kormány hiányosságaira akarta felhívni a figyelmet. Arra például, hogy nincs megfelelő stratégiája a nemzetközi vesztegetési ügyek felderítésére és kivizsgálására. A korrupció visszaszorításán dolgozó munkacsoport továbbra is úgy látja, hogy a nemzetközi vesztegetési ügyekkel szembeni jogérvényesítés Magyarországon alacsony szintű. Az OECD vesztegetés elleni egyezményében foglaltakat nem alkalmazzák megfelelően, és a szervezet olyan ajánlásait sem teljesítik, amire 2012 óta próbálják rávenni a magyar kormányt. A találkozó egy újabb lehetőség lett volna a nyomásgyakorlásra.

„Kész tervünk van arra az esetre, ha egy ország kormánya nem teljesíti a szervezet ajánlásait. A munkacsoport decemberi plenáris ülésén dönt arról, milyen további intézkedéseket tehet. Egyelőre csak spekulálni tudnék, mi a legvalószínűbb, mert a vesztegetés elleni munkacsoportba 46 ország delegál tagokat. Vannak enyhébb és erősebb intézkedések, miután pedig a magas szintű találkozó már eleve egy erősebb intézkedés lett volna, ezért úgy gondolom, az erősebbek közül fognak válogatni” – mondta Fromholz.

A munkacsoportnak nem kötelező tartania magát a listában felsorolt intézkedésekhez, ad hoc-jelleggel is reagálhatnak. Az is lehet, hogy ismét megszerveznek egy magas szintű találkozót Budapestre. Fromholz szerint akár figyelmeztethetik az országban működő vállalkozásokat is, hogy a kormány nem teljesítette a vesztegetés elleni ajánlásokat. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a találkozó új időpontja egyeztetés alatt van, a munkacsoportot pedig miniszteri szinten fogadják – írja a Telex. Erről az egyeztetésről azonban sem Fromholz, sem a vesztegetés elleni munkacsoport vezetői nem értesültek. „Az eredeti időpontot törölték, és nem halasztották, mi jelenleg nem tudunk arról, hogy a magyar kormány újabb időpontot egyeztetne” – mondta a korrupcióellenes divízió vezetője. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom