Az Oltalom egy százalékokból befolyt 71 millióját azonnal levonta a NAV

HírKlikk 2023. szeptember 30. 06:10 2023. szept. 30. 06:10

Egy év alatt majdnem megduplázta bevételét az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: a tavalyi 454 millióról 718 millióra nőtt a támogatásuk. Miután az Oltalom Karitatív Egyesület részére felajánlott civil egy százalékokból befolyt 71 milliós támogatást azonnal levonta a NAV, kérdéses maradt, hogy az egyházi egy százalékok után járó pénzt meg fogják-e kapni Iványiék

Egy Iványi Gábor által aláírt, közleményben tájékoztattak arról, hogy: „az Oltalom számára felajánlott 71 milliónyi egy százalékokból származó adományt a NAV azonnal levonta.”

A Magyar Hang megnézte a civil adatbázisban, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület javára 7 565 személy rendelkezett, így 71 736 448 forint járt volna nekik, ám vélhetően az adótartozás miatt nem utalt a NAV, mert az adóhatóság már korábban jelezte, hivatalból teljesítik a kiutalást, ám „ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki”.

Hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára felajánlott adományok sorsa mi lesz, az feltehetően csak később derül ki.

A NAV oldalán ugyanis az olvasható: „a vallási közösségeknek felajánlott összeget az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter a rendelkező nyilatkozatok évét követő év január 31-éig – azaz idei felajánlások alapján 2024. január 31-ig – utalja át, feltéve, hogy a kedvezményezett az átutalás időpontjában is vallási közösségként van nyilvántartva”.

2010 előtt sosem volt tartozásunk, a mostani helyzetet nem mi okoztuk – mondta a Hírklikknek Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke Semjén Zsolt egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek a MET-nek jogszerűen járó, de a kormány által meg nem fizetett támogatásokkal kapcsolatban. Arra is felhívta Semjén figyelmét, tévesen állította, hogy a MET visszakapta egyházi státuszát, hiszen bíróság által nyilvántartott „bejegyzett egyház lett”. 

2013-ban a Magyar Alkotmánybíróság hivatalos határozatban kimondta: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (és több más tisztességes zsidó, keresztény és nem istenhívő vallási közösséget) alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszuktól, és a magyar államnak 2012. január 1-jével helyre kellett volna állítani a státuszukat. Ez azonban soha nem történt meg.

Helyette évekig tartó hercehurcával kialakítottak egy négylépcsős eljárást, aminek a végén, az 1981-ben nyert eredeti egyházi státuszukat csak parlamenti politikai döntéssel kaphatnák vissza. A „nyilvántartásba vett”, majd „bejegyzett egyház” fikció, a nevében szereplő „egyház” kifejezés megtévesztő, semmiféle különleges jog nem jár vele.

Forrás: Magyar Hang