Orbán az online világ megregulázását akarja

HírKlikk 2020. március 5. 18:20 2020. márc. 5. 18:20

Orbán Viktor többnyire defenzívában van a jog uralma és a sajtó korlátozása körüli kérdésekben, de azt mondja, hogy kormánya teljesen a nyíltság mellett áll az online világban, ahol a legnagyobb cégek uralkodnak – állapította meg a Bloomberg  hírügynökség Varga Judit igazságügyi miniszter keddi interjúja kapcsán. A miniszter, mint elmondta, munkacsoportot hozott létre azoknak a területeknek a feltárásra, ahol a Google és más hasonló vállalatok szigorúbb szabályozására, ezen belül a hamis hírek (fake news) terjesztésének megfékezésére kell koncentrálni.

A hírügynökségi jelentés ismerteti a magyar sajtóban uralkodó helyzetet és a nemzetközi szervezetek ezzel kapcsolatos állásfoglalásait. A bármilyen új magyar szabályozást feltehetően nem egyedül, hanem más uniós tagállamokkal együttműködve dolgozzák majd ki, hiszen a magyar kormány nagyon szeretné elkerülni, hogy úgy tűnjön, szájkosarat akar tenni az online kommunikációra, azon kevés fórumok egyikére, amelyen a magyar ellenzék sikeresen juttatja el üzeneteit a választókhoz.

Varga Judit kifejtette, hogy az egész nem a cenzúráról szól, pusztán azt akarják látni, hogy amikor például a Facebook cenzúráz, akkor ezt hogyan és miért teszi, miért azt teszi a felhasználó elé az idővonalon, amit, milyen algoritmusok alapján működik, és hogy az egész mennyire átlátható.

A közösségi oldalak tartalmának megrendszabályozására irányuló igyekezet a világ sok részén jelen van, és különösen népszerű a populista vezetők körében – hívja fel a figyelmet a szerző, aki emlékeztet arra, hogy Donald Trumptól a török elnökig sokan az online világ liberális elfogultságára panaszkodnak. Nem valószínű, hogy Magyarország saját jogszabályokat dolgozna ki e téren, várhatóan inkább egy uniós kezdeményezésbe csatornázza majd a témát. Ez növelné a tömb hatalmát abban, hogy globális normákat dolgozzon ki, amelyeket a világ nagy cégei kénytelenek lennének betartani – húzza alá a Bloomberg.