Az operatív törzs mellett már az orvosi kamara sem válaszol a kérdésekre

Harkai Péter 2020. április 1. 16:10 2020. ápr. 1. 16:10

Egyre lehetetlenebb hiteles sajtóinformációhoz jutni a járvánnyal kapcsolatos aktuális kérdésekre, így szaporodhatnak a rémhírek, a pletykák vagy a kormányzati fakenews-ok.

Sajnálatos gyakorlat lett, hogy a napi operatív járványügyi marionettek ahelyett, hogy az elektronikusan kért sajtómegkeresés konkrét kérdéseire adnának konkrét választ, az éppen aktuális kormánybrosúrákat olvassák fel – ezzel laposítva szorgosan a járványgörbét. Legnagyobb sajnálatunkra, már a Magyar Orvosi Kamara sem kér a nyílt sajtókommunikációból.

Annak ellenére, hogy nem is olyan régen, még a kormány definiálta a helyzetjelentésüket politikai hangulatkeltésként, ma már saját hatáskörben tessékelik el a sajtómegkereséseket. 

Miután a Hírklikk folyamatosan megküldte aktuálisan vonatkozó kérdéseit az operatív törzs engedélyezte platformra, érdemi válasz hiányában, úgy véltük, legalább az objektív szakmai háttérrel rendelkező Magyar Orvosi Kamara tájékoztatását elnyerhetjük.

Telefonon kerestük Kincses Gyulát, hogy többek között a frissen életbe lépett, a kor szerinti kijárási lehetőségek korlátozásának érdemi hatékonyságáról s egyéb kérdésekről érdeklődjünk első kézből, de a kamara elnöke ismét elhárította a személyes nyilatkozatot és elektronikus formában kérte a kérdéseinket.

Bár ezt a gyakorlatot az operatív törzs részéről is egyre erősebb kétellyel vesszük tudomásul, de bízva a korrekt és nyílt tájékoztatás alapvető igényében, természetesen igazodtunk a MOK kéréséhez.

Annál nagyobb meglepetést okozott a sajtómunkatársuk válasza, aki megértésünket kérve, elhárította a válaszadás lehetőségét, mivel a MOK „az eddig megjelentekhez képest nem tudna újabb információkat mondani.” 

Meglehet, a jelen felfokozott kommunikációs viharban mi voltunk figyelmetlenek, de az alábbi kérdéseinkre nem találtunk válaszokat a Magyar Orvosi Kamara tájékoztatóiban:

  • kell-e, várható-e a kijárási korlátozás szigorítása;
  • az idősek védelmét, az üzletek bezárását, lakhely elhagyási korlátozást és több, kiemelten fontos megelőző intézkedést már a járvány felbukkanásának elején ajánlotta a kamara, amit akkor még politikai haszonszerzésként minősített a kormány – milyen hasonlóan preventív tanácsokat, intézkedéseket látnának helyénvalónak most, a megelőzés és védelem érdekében;
  • véleményük szerint, meddig ajánlott ez a korosztályi szeparáció;
  • valóban indokolt-e a fekvőhelyek (tábori kórházak) radikális növelése mind a fővárosban, mind vidéken;
  • miként értékelik a kórházak katonai vezetés alá vonását – alapjáraton mi értelme mindennek, s mi a kormány szempontjából;
  •  miként értékelik az operatív törzs egyre tompább tájékoztatóit, s hogy gyakorlatilag nem vesznek figyelembe semmilyen sajtómegkeresést – legalábbis a válaszokból ez tűnik ki;
  • miként értékelik, hogy a napi operatív tájékoztatókra nem vonnak be hozzáértő és aktív szakorvost;
  •  érezhető-e a háziorvosi rendszerben a 65 év feletti korkorlátozás, hogyan hat ez az eljövendő időszak betegellátására, egyáltalán fenntartható-e.


Egyelőre kitartó optimizmussal bízunk abban továbbra is, hogy a napról-napra változó határozatok, statisztikák, kormányrendeletek, napiparancsok össztüzében, sikerül a Kincses Gyula általi új szemlélet ígéretével átvett Magyar Orvosi Kamarától is személyre szóló válaszokat kapnunk a mindannyiunkat érintő és túlzás nélkül állíthatóan, életbevágó kérdésekre – mihamarabb.