Az Orbán-kormány tényleg megvétózta az Európai Gazdasági Térség közös nyilatkozatát

HírKlikk 2021. november 25. 16:56 2021. nov. 25. 16:56

Közös közlemény elfogadása nélkül ért véget szerda délután Brüsszelben az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok tanácsülése. Magyarország ugyanis valóban megvétózta a közös dokumentum elfogadását.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a vétó várható volt, pedig ilyen eddig soha nem fordult elő, az EU tagállamain kívül Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát tömörítő együttműködési szervezet történetében.

„Tudomásul vesszük: az uniós fél nem tudott belső konszenzusra jutni az EGT Tanács javasolt nyilatkozatáról, de biztosak vagyunk benne, hogy az együttműködés a korábbiakhoz hasonlóan folytatódni fog, mind az unió, mind a három ország érdekeit szem előtt tartva” – nyilatkozta a Népszavának a tanácskozáson elnöklő Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter szóvivője.

Az Orbán-kormány bizonyára azért blokkolta a zárónyilatkozat elfogadását, hogy visszavágjon Norvégiának, amiért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban nem nyújtott támogatást a Norvég Alapból. A skandináv ország azért zárta el a pénzcsapokat, mert nem tudott megegyezni a kormánnyal a civileknek járó források elosztásáról. Emiatt Orbán Viktor több minisztert is felkért, hogy találják meg a szükséges lépéseket az oslói "kötelezettségszegésre".

Az EGT országok legközelebb jövő tavasszal ülnek össze Brüsszelben, de várhatóan már ezt megelőzően megkezdik a tárgyalásokat arról, hogy mekkora legyen Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárulása a kevésbé fejlett EU országok gazdasági és társadalmi felzárkóztatásához 2021-2027 között. Itt fog eldőlni, hogy a Norvég Alapból mekkora támogatások érkezzenek a jelenlegi pénzügyi időszakban. A három ország már jelezte, hogy kész megkezdeni a tárgyalásokat, és a huszonhetek is véglegesítették az álláspontjukat. Akár csak a többit, ezt a megállapodást is konszenzussal kell majd elfogadni.