Az oroszok számítanak Orbán vakcina-megrendelésére

HírKlikk 2021. január 7. 06:19 2021. jan. 7. 06:19

Magyarország, amely a nyugati média által a Covid-19 kérdésében folytatott információs háború legújabb hadszíntere, továbbra is nyitott az orosz Szputnyik V vakcinára, ha elegendő áll rendelkezésre belőle – állítja az orosz állami médiakonglomerátum.

Az RT szerint Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjújában mintegy elhárította azokat a feltételezéseket, amelyek a nyugati sajtóban láttak napvilágot, és amelyek szerint kizárnák az orosz vakcina felhasználását. A cikk – a magyar sajtó alapján – Orbán szavait idézte: a nyugati vakcinákat az EU menedzseli, de ő nem elégedett az ütemmel, és ezért a kormány más megoldásokat is keres.

Orbán azt is kifejtette, hogy az orosz vakcina jó, és azok között van, amelynek kellő mennyiségben való beszerzéséért Budapest küzd. Védelmébe vette a kétutas megközelítését, és elismeréssel szólt a kínai oltóanyagról is. Mint mondta, a kormánya továbbra is figyelemmel követi a keleti fejlesztéseket, mielőtt végső döntéseket hozna.

Ám az államilag finanszírozott nyugati média mást írt erről – írja az RT, amely egyebek mellett Gulyás Gergelyt idézte, aki decemberben azt mondta, hogy Magyarország a Moszkvával való együttműködés ellenére nem fogja alkalmazni az orosz vakcinát. Idézett az orosz állami médiakonglomerátum több más orgánumot is, majd emlékeztetett rá: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók előtt kifejtette: „Néhány ország, és ezek hatalmas gyógyszeripari cégei keményen dolgoznak azon, hogy az orosz vakcina belépjen a nemzetközi piacra”. 

Az orosz védelmi minisztérium korábban felvetette, hogy külföldi indíttatású információs háborút folytatnak az orosz vakcina ellen, és az illetékes nyilatkozó azt is hozzátette: „Tudjuk részletesen, hogy milyen pénzeszközöket adnak más országok arra, hogy diszkreditálják az orosz vakcinát a világban és Oroszországban” – írta az RT.

Forrás: Hírklikk