A Ferencváros lesz a Gazprom legvidámabb barakkja 

Föld S. Péter 2024. április 27. 07:30 2024. ápr. 27. 07:30

Néhány napja jelent meg a hír, hogy a Ferencváros új szponzora egy nagy, nemzetközi multi lehet, nem sokkal azután pedig az is kiderült, hogy az orosz Gazprom, a világ legnagyobb földgázkitermelője jelenhet meg a sokszoros magyar bajnok mezén. Az értesülést a Ferencváros nem kommentálta, a Külügyminisztérium pedig mindössze egy szűkszavú választ adott a sajtó kérdésére. Azt írták, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán és minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb. Orbán Viktor 2007-ben, a Fidesz 19. születésnapján még arról beszélt, nem kellene megengedni, hogy a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot.

A Gazprom, amelytől Orbán még ellenzékben óvta hazánkat, már hosszú ideje jelen van – illetve inkább csak volt – az európai futballban. Azért a múltidő, mert Oroszország ukrajnai agressziója után a nemzetközi futball elitjéhez tartozó csapatok legtöbbje megszakította a kapcsolatot az inváziót nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is segítő óriásvállalattal.  A Gazprom ugyanis hatalmas nyereségéből pénzzel támogatja az oroszok háborúját, sőt, saját hadsereget is üzemeltet: tavaly májusban például a cég magánhadseregébe toborzott zsoldos katonák Bahmutnál harcoltak a hazájukat védő ukránok ellen.

A Ferencváros leendő főszponzora, amely az eddigi gyakorlat szerint évente milliárdokkal segíti majd a zöld-fehérek sikeres szereplését, 2012 és 2022 között a Bajnokok Ligája egyik kiemelt partnere volt. Ez azt jelenti, hogy évente, forintban számolva, több mint 15,5 milliárdot fizetett az európai labdarúgó szövetségnek. 

A Ferencvárosi Torna Club elnöke az a Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesznek is pártigazgatója, valamint egyik alelnöke. Ebből a megközelítésből kell értelmeznünk, hogy Orbán Viktor – igaz, nem ma, hanem 2007-ben – a Fidesz 19. születésnapján még azt mondta. „Mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk... És hasonlóképpen nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot... Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik.”

Azóta nagyot fordult a világ a Fidesszel, de a Ferencváros szurkolói számára sem voltak könnyűek a mögöttünk hagyott évek. Igaz, a csapat szárnyalt a magyar bajnokságban – s bár a szezonból még négy forduló hátra van, az idén zsinórban hatodszor is bajnok –, ám ennek az időnként nemzetközi színtéren is sikeres szereplésnek ára van.

Az ár, amit a „legmagyarabb” futballklub drukkereinek meg kellett fizetniük, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata elvesztette fradista jellegét. A siker ugyanis annak köszönhető, hogy számos, a nemzetközi porondon is jegyzett játékost sikerült megvásárolnia a klubnak, de köztük csak elvétve akadnak magyarok. Még a legfanatikusabb Fradi-drukkerek között is kevesen lehetnek, akik képesek elsorolni kedvenc csapatuk összeállítását. Ebben a csapatban ugyanis – a kapus Dibusz Dénes személyében – gyakorta csak egyetlen magyar játékos van a pályán. Időnként más magyarok is szóhoz jutnak, de az, hogy háromnál több honfitársunk is ott legyen a Fradi pályán lévő tizenegyében, ritka, mint a fehér holló.

Ezt a békát kellett lenyelniük a toleránsnak nemigen mondható, kirekesztő, rasszista magatartásuk miatt a klubnak több büntetést is begyűjtő szurkolóknak. „Becsületükre” legyen mondva, hogy a kezdeti sokk után egészen jól tolerálták a csapatukban játszó színes bőrű játékosokat – volt olyan is közöttük, aki közönségkedvenccé vált –, s a dicsőnek nemigen nevezhető múltból mára annyi maradt, hogy az ellenfelek fekete játékosait szokták verbálisan megtalálni.

Az, hogy az oroszok már a Fradiban vannak, nem új dolog. A Kubatov Gábor klubelnök által felügyelt Fradinál, 2021 és 2023 között az orosz Sztanyiszlav Csercseszov volt a zöld-fehérek edzője. Neki nem a háború miatt, hanem azért kellett távoznia a Ferencváros kispadjáról, mert a többnyire amatőrökből álló feröer-szigeteki KÍ Klaksvík elleni szégyenletes, 3:0-ra elveszített selejtezővel a csapat kiesett a Bajnokok Ligájából. 

A Ferencváros mind anyagi lehetőségeit, mind játékerejét tekintve kiemelkedik a magyar mezőnyből, és ez az előny a Gazprom szerepvállalásával tovább nő. A magyar mezőny többi csapata legföljebb egy-egy mérkőzésen tudja megszorítani – időnként le is győzni – a Ferencvárost, ám a mérkőzések többségében a Fradi begyűjti a három pontot. Kérdés, hogy bár a Gazprom valóban nincs rajta a nemzetközi tiltólistán, a Putyin háborúját támogató óriáscég belépésével milliárdokban mérhető anyagi haszon kompenzálja-e azt az erkölcsi kárt, amit a háborús bűnökben tevékenyen részt vállaló földgázipari cég ferencvárosi szerepvállalása jelent.