Az ország romló hangulata aligha fog begyűrűzni a kötcsei piknikre

Lukácsi Katalin 2023. szeptember 9. 07:10 2023. szept. 9. 07:10

Nem valószínű, hogy rányomná a bélyegét Kötcsén a fideszes szezonnyitásra a gazdaság állapota miatt az országban uralkodó rossz hangulat – válaszolta kérdésünkre Róna Dániel elemző arról, mi is várható az immáron hagyománnyá vált polgári pikniken. Úgy vélte, a negyedik kétharmad után feltehetően egy magabiztos közösségnek szab majd irányt a miniszterelnök, aki azért biztosra megy, a nyilvánosságnak is szóló előadásában a belpolitikai gondok helyett várhatóan külpolitikai horizontra tekint majd ismét.

Kötcse. Somogy vármegyében, a siófoki járásban a Balaton ölében rejlő alig 500 fős zsákfalu. Országunk közvéleménye azonban aligha idilli környezete miatt ismeri az Árpád-kor óta lakott települést, hanem azért, mert 2004 óta ott tartja őszi szezonnyitó dzsemboriját a Fidesz és szellemi holdudvara. Bár a daliás kezdet óta kiderült, hogy a „polgári kultúra” csak politikai terméke volt a pártnak, a rendezvény mégis polgári piknik névre hallgat. Róna Dánielt, a 21 Kutatóközpont igazgatóját arról kérdeztük, mire számíthat a Fidesz politikusi és szellemi vezérkara a szombati évadnyitón.

Az elemző kiemelte, hogy bár az országban uralkodó hangulat rossz, hiszen a fogyasztói bizalmi index – egy óvatos enyhüléssel együtt is – nagyon negatív, miután az infláció miatt sokkal rosszabbul él a magyar lakosság, mint korábban. „Ez az ország hangulata, de Kötcsén ettől még lehet, hogy jó lesz a hangulat. Nem hinném, hogy oda ez begyűrűzik. Ott nyilván magabiztos lesz a közösség, és a sokadik kétharmad után Orbán majd kitűzi az újabb célokat” – fogalmazott Róna Dániel. Ahogy a korábbi években már a magyar miniszterelnöktől megszokhattuk, a belpolitikai fókusz helyett inkább külpolitikai vizekre evez majd az elemző várakozása szerint.

Kérdésünkre, hogy Orbán vagy mások beszédeiben szóba jöhet-e éppen a korábban Kötcsére is járó Pesty László által megfogalmazott „Lölő-jelenség”, Róna Dániel ezt nem tartotta valószínűnek. Ám ez természetesen olyan dolog, amit külső szemlélő nem tudhat – tette hozzá. Az sem véletlen, hogy inkább külpolitikával foglalkozik a kormányfő – vélte az elemző –, „ami többszörösen is kényelmes számára. Egyrészt azért, mert így a belpolitikai gondokról, az oktatás nehézségéről, az inflációról, és sok minden másról nem kell beszélnie, másrészt azért, mert így magát egy jelentősebb szereplőnek tünteti fel, akinek a horizontja Európa és az egész világ”.

Róna Dániel ugyanakkor felidézte, hogy bár a nyilvánosságnak szánt megszólalásokban eddig többnyire nem kaptak teret a kormányzás belpolitikai kihívásai, attól függetlenül, zárt körben gyaníthatóan szóba kerülnek. „Azokat csak a nyilvánosság előtt nem veti fel, mert nyilvánvalóan nem tudna olyat mondani, ami kielégítő volna a választók számára” – jegyezte meg a kutató.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék részéről számít-e hasonló eseményre, Róna Dániel kiemelte, hogy Kötcse legfontosabb funkciója a közösségteremtés és közösségápolás. Jelentősége abban áll, hogy a saját tábornak szóló belterjes üzeneteken túl, az ország egészének is igyekszik a miniszterelnök irányt szabni. „Az utóbbi időből nem emlékszem olyan ellenzéki rendezvényre, amely Tusványos, a Tranzit fesztivál vagy Kötcse jelentőségével vetekedett volna” – jelentette ki Róna Dániel, aki felhívta a figyelmet arra, hogy valójában nem beszélhetünk „az” ellenzékről. Ellenzéki pártok vannak, nem „az” ellenzék. „Ha az ellenzék egységes lenne, akkor nyilván lenne ilyen rendezvénye, de nincs ilyen. A különböző pártoknak egyesével vannak eseményei, de nincsenek közösek, ahogy közös identitásuk is gyengébb, mint az önálló identitásaik. Nincs olyan, hogy az ellenzék, mint együttesen cselekvő szereplő. Helyette ellenzékek vannak” – zárta helyzetértékelését Róna Dániel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom