Az SZFE-ügy egy kultúrharc része

HírKlikk 2020. szeptember 15. 07:59 2020. szept. 15. 07:59

„Magyarországon hagyományosan erős a kultúra és a színház, kiváló rendezők és színészek dolgoznak. Nem fogják hagyni lenyomni magukat” – idézte a Deutsche Welle Oliver Reese, a Berliner Ensemble intendánsa szavait az SZFE-ügy kapcsán. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói védekeznek az Orbán-kormány politikai nyomása ellen – írta a több nyelven sugárzó német közszolgálati adó, amely az egyetemistáknak nyújtott nemzetközi támogatást foglalta össze, s megállapította: a jobboldali nemzeti Fidesz-kormány többször hangsúlyozta, hogy elitváltásra törekszik a kultúrában, a felsőoktatásban, és Orbán Viktor két éve azt mondta: a politikai rendszert kulturális érába akarja ágyazni.

A Deutsche Welle cikke ismertette az SZFE körüli történéseket, azt, hogy a tiltakozás immár két hete tart, és megállapította: a diákok tiltakozása immár nagy nemzetközi szolidaritási hullámot váltott ki. Számos ismert hollywoodi személyiség támogatja a budapesti fiatalokat, s David Lan, a londoni Youg Vic színház volt igazgatójának petíciójához csatlakozott a többi között Cate Blachett, Helen Mirren, Eddie Redmayne és Cuba Gooding Jr. Oscar díjas művész, továbbá az aláírók között van Salman Rushdie író is. Az aláírók nyílt levelükben az SZFE átvételét „egy olyan kultúrharc résznek” minősítették, „amelynek célja, hogy megfosszanak az autonómiától minden kulturális intézményt és tért”. Felszólítottak az eredeti vezetés visszahelyezésére a tisztségükbe.

Hasonlóan foglalt állást az Európai Filmakadémia (EFA). Wim Wenders német filmrendező, a szervezet elnöke írásos állásfoglalásában hangsúlyozta: a filmművészet csak egy nyitott, átlátható és demokratikus légközben tud lélegezni.

A nemzetközi kulturális élet személyiségei a közösségi oldalakon is kifejezésre juttatják támogatásukat #freeSZFE hashtag alatt, köztük Ian McKellen brit színész, és Eva Green francia színésznő.

Németországban is számos színház, művészeti főiskola és egyetem, valamint kulturális szervezet nyilvánította ki szolidaritását. A Hamburger Schauspielhaus színház rámutatott: az átalakítás súlyosan sérti az SZFE autonómiáját, és általában az oktatási szabadságot. A Német Filmakadémia és a Német Színházszövetség „kultúrpolitikai, és végső soron demokrácia-ellenes támadásról” beszélt. A Berliner Ensemble színház (amelyet Bertolt Brecht alapított 1949-ben) lemondta részvételét a jövő évi, budapesti MITEM fesztiválon. A fesztivál vezetője Vidnyánszky Attila, aki nem csupán a Nemzeti Színház intendánsa és Orbán Viktor bizalmasa, hanem annak a kuratóriumnak az elnöke is, amelyhez most az SZFE tartozik. Oliver Reese, a Berliner Ensemble intendánsa a Deutsche Wellének elmondta: ilyen körülmények között nem tud tiszta lelkiismerettel részt venni a fesztiválon, mert „egyértelműen átléptek egy vörös vonalat”. Vidnyánszky sajnálkozását fejezte ki, és azt írta Reesenek egy nyílt levélben: mindig remélte, hogy az eltérő világképük ellenére is megértik egymást, és toleráns, nyitott véleménycserét folytathatnak a fontosnak tartott értékekről. Reese nem válaszolt a levélre, és azt mondta: a válasza a fesztiválon való részvétel lemondása. 

A német adó szerint, az SZFE körüli konfliktus egy Magyarországon évek óta tartó kultúrharc része. A jobboldali nemzeti Fidesz-kormány többször hangsúlyozta, hogy elitváltásra törekszik a kultúrában, a felsőoktatásban, és Orbán Viktor két éve azt mondta: a politikai rendszert kulturális érába akarja ágyazni. Ennek jegyében, már tavaly korlátozták a színházak szabadságát, korábban kiszorították az országból a CEU-t, és beavatkoztak az MTA működésébe.

Az egyetemisták most továbbra is megszállva akarják tartani az egyetemet, mindaddig, amíg nem teljesítik a követeléseiket. A Vidnyánszky-féle alapítvány lemondását követelik, valamint garanciákat az intézmény hosszú távú autonómiájára. Oliver Reese – mint mondta – éppen az SZFE diákjainak tiltakozása miatt derűlátó abban, hogy a magyar kulturális élet továbbra is bírni fogja az Orbán-kormány nyomását. „Magyarországon hagyományosan erős a kultúra és a színház, kiváló rendezők és színészek dolgoznak. Nem fogják hagyni lenyomni magukat” – mondta a Berliner Ensemble intendánsa.

A témával foglalkozik a Salzburger Nachtrichten is. 

Forrás: Hírklikk