Az új rend: hazugság és gyűlölet

Puzsér Róbert 2020. január 9. 18:51 2020. jan. 9. 18:51

Kászim Szulejmáni kivégzésének kérdése hitvita. Az Izrael-ellenes, antiszemita szélsőjobb természetesen fel van háborodva a merénylet kapcsán. Szörnyülködik, hogy az Egyesült Államok micsoda lator, miközben somolyogva szemléli, amint iráni rakéták izraeli civileket ölnek, és Iránhoz hű milíciák kurdok ezreit gyilkolják.

A radikális baloldal úgy tesz, mint valamennyi konfliktusban, ahol az Egyesült Államok, Donald Trump, vagy akár csak egy fehér férfi az elnyomott és kifosztott harmadik világ képviselőjével találkozik: gondolkodás nélkül az utóbbi pártjára áll.

Nem érdekes a politikai foglyok sorsa, a vallási és etnikai elnyomás ténye – egyetlen nyugatinak sincs joga ítélkezni egy arab vagy egy perzsa tettei felett, hisz valamennyien privilegizált fehér emberek.

Izrael ellen indokolt a bojkott, hisz elnyomó, apartheid rezsim – Iránnal szemben ugyanakkor fel kell függeszteni a bojkottot, hisz' hogy jön ahhoz a Nyugat, hogy ítélkezzen egy Izrael elpusztítására törő, több országban imperialista háborút vívó, fundamentalista vallási diktatúra felett. Le kell szerelni a fegyvereket, ki kell vonni a csapatokat, és Irán, Oroszország meg Kína majd békét teremt. Ha pedig mindez esetleg népirtásba fullad, annak a felelőse sem lehet más, mint a nyugati imperializmus.

Donald Trumppal szintén lehetetlen közösséget vállalni: kiszámíthatatlan, gátlástalan gazember, aki egyik nap ki akar vonulni a Közel-Keletről, kész cserben hagyni a kurdokat, s tétlenül nézni Irán és Törökország agresszivitását, másnap meg utasítást ad Kászim Szulejmáni kivégzésére. Iránt terrorista államnak bélyegzi, Szaúd-Arábiával viszont annak ellenére szövetkezik, hogy az legalább olyan sötét teokrácia, s egyben az Európában és Amerikában gyilkoló szunnita iszlamizmus fészke és legfőbb finanszírozója.

A helyzet pedig ennél is súlyosabb: a régi világ, ahol nemzetek háborúztak, és ahol a nemzetközi jognak még szabályozó ereje volt, mára megsemmisült. Terrorszervezetek, milíciák és bábállamok állnak harcban, az azokat fedező és finanszírozó politikusok pedig sportot űznek a hazudozásból.

A régi világnak – amelyet még ideológiai és stratégiai szempontok szabályoztak – vége. Az igazán jól működő ideológia és stratégia az irracionalitás, a gyűlölet és a terror: váratlanul lecsapni, ölni és letagadni – csakis a pillanatot uralni. Aki ennél többet akar, az hülye fantaszta, a többi szereplő szükségszerű zsákmánya. Ennek a világrendnek mindössze két racionális alapja van: az olaj és a fegyver ára. Minden szereplő a konfliktusban érdekelt, mert ezen a tőzsdén valamennyien részvényesek.