Az ukrán fronton harcoló magyar katonáknak gyűjtenek adományokat civilek

HírKlikk 2023. január 9. 19:45 2023. jan. 9. 19:45

Jelenleg csaknem 400 magyar nemzetiségű ukrán állampolgárságú katona szolgál a fronton. Egy civilekből álló társaság úgy döntött, amivel csak tudják, segítik ezeket a katonákat.

A harctéren soha nem könnyű a helyzet, de a hidegben különösen problematikus. „Amikor a csata folyik, meleg van, a frontvonalon mindig magas a hőmérséklet, de hála az egész világ segítségének, beleértve a magyarországi barátokat is, mi irányítjuk a helyzetet és támadásba lendülünk. Hamarosan újabb győzelemre számíthatnak tőlünk” - mondta a hvg.hu-nak Fegyir Sándor, az Ungvári Egyetem professzora.

A szociológus és turisztikai szakértő arról híresült el még tavaly, hogy a lövészárokból tart órát diákjainak. Arról is beszámolt, hogy a magyar származású katonák közül eddig 12-en vesztették életüket az orosz invázió elleni harcokban. 

A magyar segítség kezdeményezése egy zártkörű orosz-ukrán háború fejleményeivel foglalkozó Facebook csoportban fogant meg. Trautmann Balázsnak, a csoport egyik tagjának és az akció egyik kezdeményezőjének elbeszélése szerint az október 23-i poszt a lyukas magyar zászlóról és az ott harcoló magyarokról indított el közösségükben valamit. Kisebb tanakodás után az egyik csoporttag személyesen Sándorhoz fordult a közösségi hálón, és megkérdezte mire lenne szükségük. Fegyirék visszajeleztek, és elmondták, leginkább nagy teljesítményű külső akkumulátorok kellenének, amelyek töltésre is alkalmasak.

-Bevallom őszintén, azt hittem, hogy összejön 200 ezer forint, a maradékot pedig kipótolom, hogy ne maradjunk szégyenben- mondta Trautmann Balázs. Legnagyobb meglepetésére viszont 28 óra alatt egy millió forint jött össze. Az adományok 100 forinttól egészen a 100 ezerig terjedtek. Trautmann  naponta teszi közzé, mennyi pénz van épp a számlán.

Az első szállítmány már megérkezett Záhonyba, ahonnan tovább szállították egy ungvári telephelyre, majd onnan a Harkiv környékén harcoló zászlóaljhoz. Ezt követte a második szállítmány, amelyben elsősorban a hideg miatt szükséges termoruházat, zokni, polár felső, lábmelegítő volt. 

A lövészárokból tudósító professzor a többi katona nevében is megköszönte a segítséget és hozzátette, „a fiúk nagyon örülnek, hogy nem felejtették el őket történelmi szülőföldjükről”.