Az ukrán gyerekeket deportáló Oroszország most Ukrajnát vádolja ugyanezzel

HírKlikk 2024. június 21. 14:05 2024. jún. 21. 14:05

A Nemzetközi Büntetőbíróság által ukrán gyermekek elrablásával vádolt Oroszország parlamentje újra elővette azokat – korábban már megcáfolt – az érveket, amelyek Ukrajnát szintén emberrablással, és még súlyosabb dolgokkal vádolják.

A Kommerszant című orosz hírportál beszámolója szerint szerdán az orosz Állami Duma és a Föderációs Tanács előtt bemutatták „a kijevi rezsim kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményeinek kivizsgálására" 2022-ben létrehozott parlamenti bizottság zárójelentését – írja a Kyiv Post, vette észre az Euronews.

A 182 oldalas jelentést Anna Kuznyecova, a bizottság társelnöke mutatta be. A dokumentum tíz fejezetben foglalkozik Kijev állítólagos gyermekellenes bűncselekményeivel, amelyek többek között a következőkre terjednek ki: gyilkosságok, emberrablások, szexuális integritás elleni bűncselekmények, toborzás, gyermekkatonák alkalmazása és kábítószer-kereskedelem.

A jelentést a Financial Times június 12-én közzétett oknyomozó riportja után tették közzé, amely részletesen beszámol legalább négy ukrán gyermek oroszországi elrablásáról (összesen több ezer gyermek elrablásáról beszélhetünk). Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az ukrán állásponttal egybehangzóan tavaly genocídiumnak (népírtásnak) minősítette az ukrán gyerekek erőszakos Oroszországba szállítását.

A Kyiv Post brit szakértője szerint mivel Moszkva nem állt elő konkrét bizonyítékokkal és nincs ténybeli alapjuk a vádaknak, valószínű, hogy egyszerűen tükörszerűen megfordította a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vele szembeni vádjait.

„Az orosz Duma vádjai a Moszkva által szervezett dezinformációs kampányok narratíváit visszhangozzák a közösségi médiában" – írja Steve Brown, aki szerint a cél az lehet, hogy szisztematikusan próbálják feloldani az orosz hatóságok ukrajnai fellépése miatti nemzetközi felháborodást.

A szerző emlékeztet arra, hogy a Kreml-párti propagandisták régóta hangoztatják például azokat a vádakat, hogy Ukrajna illegálisan szerveket gyűjtött, először sebesült katonáktól, majd elrabolt gyermekektől. Az állításokat mindenfajta bizonyíték nélkül tették közzé, és a tényellenőrzők, például a #disinfo chronicle, folyamatosan bebizonyították, hogy hamisak.

(A kiemelt képen ukrán gyerekek a harkivi földalatti egyik megállójában kialakított biztonsági óvodában.)

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom