„Az ukránokkal kell nyerni, Babi?”

HírKlikk 2019. október 15. 19:00 2019. okt. 15. 19:00

„Senkit nem ismernek, folyamatosan kapják a cetlit a jelenlegi polgármester fiától, hogy hova húzzanak be” – mondta a kamerába nem is egy kispaládi polgár. A Partizán október 13-án készített helyszíni riportot az ukrán határhoz közeli településen, amely arról lett híres, hogy több száz kettős állampolgárt jelentettek be helyiek házába. Egy fiatalasszony szerint „az van, amit a polgármester mond, ha a polgármester azt mondja, hogy el van bocsátva, akkor el van bocsátva a közmunkából”.

„Kispaládon jártunk vasárnap a választáson. Itt több száz kettős állampolgárt jelentettek be a helyiek házaiba, hogy ezzel biztosítsák a helyi fideszesek hatalomban maradását. Most vasárnap a helyiek blokáddal próbálták a helyben nem élőket megakadályozni szavazataik leadásában” – ezekkel a sorokkal vezette fel a pár perces videóriportot a Partizán.

A felvételen olyan mondatok is elhangzanak, mint „nem is tudnak magyarul”, „Ez nem fair így, nem a kispaládi lakosok döntenek”, „Nem loptatok eleget a hivatalból?”. A riportból kiderül, hogy a helyi rendőr  – aki keresztnéven szólította és tegezte a helyi berzenkedőket – nem a választási csalással erőteljesen gyanúsítható, odaszállított, cetlin eligazított, magyarul nem is beszélő ukránok és magyar kísérőik, hanem az ez ellen fellépők ellen lépett fel.

A Partizán nem először  forgatott a térségben.

A választás előtt – ha nem is Kispaládon, hanem a közeli Tiszabecsen – történtekről mi is beszámoltunk.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Választási Bizottság (TVB) az MSZP kifogásának helyt is adott a hónap elején amiatt, hogy a szavazóköri névjegyzék adatai szerint Tiszabecsen több olyan lakóház is található, amelyek esetén az ott lakók névjegyzékben szereplő száma egyértelműen összeegyeztethetetlen az adott ingatlan befogadóképességével. A TVB azonban – a szocialisták kérelme ellenére – sem továbbította az ügyet a büntetőeljárásra illetve nyomozásra jogosult hatóságnak, ezért az MSZP úgy döntött, ő teszi meg a feljelentést.

Az ilyen betelepítés már a tavalyi országgyűlési választásokon is éreztette a hatását.