Az utolsó kordon is ledől Orbán előtt

Németh Péter 2020. március 30. 11:19 2020. márc. 30. 11:19

…És akkor ma szárba szökken Magyarországon a diktatúra. Na, jó, csak annak lehetősége, és ezt most nem pusztán az új szájkosár törvény miatt írom ide. Valóban indokolt a feltételes mód: valaminek a lehetősége nem feltétlenül jelenti annak bekövetkeztét. Orbán Viktor, ezt a demokratikus világban egyedülálló felhatalmazást használhatja jóra, kizárólag a járvány elleni védekezés hatékonyságának növelésére. Ilyenkor indokolt bizonyos demokratikus utak lerövidítése, a döntések, az azonnali intézkedések meghozatala. És ezt a lehetőséget senki sem akarja, nem is akarta elvenni Orbán Viktortól. Írhattam volna azt is, hogy a kormánytól, de mindannyian tudjuk, hogy ez nem lenne igaz: Magyarországon eddig is egyszemélyi vezetés volt – vigyázat: még csak úton vagyunk a személyi kultusz felé –, mindenben a miniszterelnök határozott. Igaz, ha eddig is így volt, akkor minek az ellenzéki, értelmiségi tiltakozás, miért ír a nemzetközi a sajtó is totális hatalomról? Valóban: ilyen szempontból nem jelentős a változás, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy immár a demokratikus kulisszákat is le lehet bontani, ha éppen a Vezér úgy akarja.

De vajon úgy akarja-e? Maradt-e valamennyi önkorlátozás Orbán Viktorban, vagy él majd a hatalmával, elszabadult hajóágyúként fog viselkedni? Maradt-e benne annyi politikai korrektség, hogy ahol nem szükséges, ott nem fog rendeletekkel élni? Olyan kérdések ezek, amelyekre szokták volt használni a népi bölcsességet, azaz a puding próbája… Csakhogy ez nem az a kategória, amely kibírja a kísérletezgetéseket, a türelmes várakozást. Ha ugyanis egy vezető rákap a korlátlan hatalom ízére, soha nem fog magától önkorlátozóvá válni. Jó példa erre – ha Orbán Viktor személyiségjegyeit vizsgáljuk – a közbeszerzések világa; hogyan jutott el néhány év alatt a „ne mi nyerjük a legtöbbet”, kissé álszent szemérmes viselkedéstől, a leplezetlen önzésig.

És ez az, ami különösen aggasztó: a miniszterelnök eddigi működését, kiváltképp a kétharmados felhatalmazást is alapvetően arra használta, hogy kiiktasson minden olyan intézményt, hivatalt, hatóságot, amely korlátozhatja akaratát. Az elmúlt tíz év arra mutatott példát, hogy neki eszébe sem jutott a jogszabályokat követni, ő azt akarta, hogy a jogszabályok, a törvények kövessék őt. Az új helyzetben, a mától hatályos törvény már megadja számára a kiteljesedést: immár ő maga a törvény. Erős jóindulat kell ahhoz, hogy ezt úgy használja majd, hogy saját magát szorítja korlátok közé.

Amit az eddig eltelt időben – a veszélyhelyzet kihirdetése, azaz március 11.-e óta – tapasztalhattunk, hogy a kormányfő újra csak az imázsépítés egyik eszközeként használja a rendkívüli állapotot; újra ott van a gáton, bejelent, intézkedik, és igyekszik ezt jól dokumentáltan tenni. Csak éppen a vírus dokumentumai nem annyira nyilvánosak; központi adatokból lehet csak dolgozni, a nyilvánosságot tájékoztatni, ráadásul, ha valaki nem ezt teszi, az új törvény alapján azonnal beperelhető, börtönnel sújtható, de legalábbis súlyos fenyegetettségben kell élnie.

Mint például Mohács polgármestere, akit egy magánszemély jelentett fel – érdekes: mindig akad egy magánszemély, aki a Fidesz akaratát beteljesíti –, mert városát gócpontként aposztrofálta. Rémhírterjesztő, mondják a hatalom emberei rá, miközben nem hajlandóak megmondani, hogy Magyarország mely területei mennyire fertőzöttek.

Az én mondom meg, hogy mit mondhatsz időszak érkezett Magyarországra, és a személyes névmás itt nyugodtan behelyettesíthető Orbán Viktor nevével. Mától különben erre különös figyelmet fordít a hatalom: a kórházak élére katonai parancsnokokat rendeltek; ők lesznek azért felelősek, hogy az intézményt még véletlenül se hagyják el olyan információk, amelyeket a kormány nem akar a tudomásunkra hozni. Az intézkedést egyelőre egy cinikus mondattal indokolták: így akarnak segíteni a kórházi dolgozókon, többek között azzal, hogy ne veszítsenek időt az adminisztratív feladatokkal.

Sajnos a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy a magyar miniszterelnök lebontja a maga előtt álló összes kordont – abban már úgyis van rutinja –, és azt gondolja, hogy változatlanul elegendő számára az a kétmillió hívő, aki hatalomba emelte és tartja őt. Orbán ugyanis még ebben a válságos helyzetben is a saját szavazóit manipulálja; hogy másként lehetne felfogni azt a Facebook oldalára kirakott videót, amely az oly nagy vihart kavart dalt énekelteti, kizárólag a szélsőjobb számára erős képekkel és szereplőkkel illusztrálva, vagyis az Ismerős Arcok nevű együttes Nélküled című érzelgős, amúgy orbáni módra, hamis nemzeti mázzal leöntött nótáját. A miniszterelnök tehát nem az egészségügyi dolgozóknak, nem a tanároknak üzent – mint egy másik közösen éneklő, Presser Gábor Neked írom a dalt című számával tette -, hanem kizárólag a saját táborának.

A többieknek marad a vírus. Egy megfertőzött ország.