Azért dudálok, mert nincs más lehetőségem elmondani: ez így egy szar világ

Devánszki Kata 2020. május 5. 08:46 2020. máj. 5. 08:46

Herczeg Zoltán divattervező, politikai aktivista is részt vett a hétfői dudálós demonstráción, amelyet két független parlamenti képviselőn, Széll Bernadetten és Hadházy Ákoson kívül a Momentum hirdetett meg, immáron harmadik alkalommal. „A szólás- és vélemény szabadság alkotmányos jogunk, amit nem írhat felül a KRESZ" – mondta Herczeg Zoltán, akit „indokolatlan hangkürt használatáért” szabálysértési eljárás alá vont a rendőrség. Az egész esetet élőben közvetítette privát oldalán. Az „élőzés" után kérdeztük az esetről.

– Tudatosan ment el a demonstrációra, netán valamelyik politikus, vagy párt hívta?

– Van egy akcióm, amiben ha web shop-ról rendelnek tőlem divatruhát, akkor személyesen viszem házhoz a rendelést Budapesten belül. Éppen Budán volt a megrendelőm, amikor a Clark Ádám tér felé autózva, eszembe jutott Hadházy felhívása erre a demonstrációra. Beálltam hát én is dudálni – mert ugye klasszikus demonstrációra most a járvány miatt nincs lehetőség.

– Az előzőkön is kint volt?

– Igen, de az első két alkalommal biciklivel mentem ki, ezért dudálni nem tudtam, de nagyon tetszett nekem a polgári engedetlenség ilyetén formája. Már a másodikon láttam, hogy a rendőrök büntetnek, de akkor még „csak” tízezer forintra. Most kíváncsi voltam, hogy a múlt heti után, mennyire bátrak az emberek, hányan lesznek az utcán és azt láttam, hogy még többen dudálnak, de a büntetés most már harmincezer.

– Be fogja fizetni?

– Nem, nem fogadtam el a szabálysértést, ezért a rendőr feljelentett.

– Miért érezte fontosnak, hogy aktív szereplője legyen a demonstrációnak?

– Mert nem tetszik a rendszer és nem tudom másképp kifejezni a nemtetszésemet. Mint polgári engedetlenséget műveltem ezt az akciót, ezért persze egyből le is kapcsoltak a rendőrök. Azért picit provokáltam is őket.

– Széll Bernadettet is megbüntették, bár ő nem dudált, hanem más módszert talált ki: orgonaszót játszott le, hangosan. Nem gondolt arra, hogy ön is egyéb, kreatív ötlettel álljon elő?

– Nem, engem ez nem foglalkoztat, mert úgy gondolom, hogy az alkotmányos jogom, vagyis a véleménynyilvánításhoz való jogom erősebb, mint a KRESZ. Miután a dudálással senkinek nem okoztam kárt, semmilyen balesetveszélyt nem idéztem elő a közúton, ráadásul sokadmagammal dudáltunk. Smafu ez ahhoz képest, ami az országban megy.

– Mire gondol, mi megy az országban?

– A járványra hivatkozva, végstádiumos rákos vagy frissen amputált végtagú embereket raktak ki a kórházakból, a semmire. Közben azt mondja Döbrögi, hogy május 3-án tetőzik a járvány. Ha ez tetőzött, akkor miért van szükség 36 ezer üres ágyra, miért kellett beteg, haldokló embereket hazaküldeni a családjukhoz, akik nem értenek az ápoláshoz, hiszen nem szakemberek. Így sajnos nagyobb eséllyel meghalhat a beteg. Ezt úgy hívják, hogy gyilkosság.

– Ön szerint mit kellett volna csinálni?

– Ha ez a vírus idősekre, betegekre veszélyes, akkor őket kellett volna hermetikusan elzárni és nem a társadalmat kellett volna leállítani. Szerintem ez egy hatalmas, gigantikus átverés. Nem tudom, mi van a hátterében. Úgy tudom, hogy tavaly influenzában sokkal többen haltak meg, mint ebbe a koronavírusba idén. Hogy ha tavaly nem kellett lezárni az egész világot, a gazdaságot, akkor most miért kell? Nem értem!

– Akkor ön most örül a gazdasági újranyitásnak?

– Én az egész fogyasztói társadalommal, kapitalista versenygazdasággal nem értek egyet. Ez egy katasztrófába torkolló folyamat, ami az ipari forradalommal kezdődött. Szerintem az, ami most van, fölzabálja a Földet, az ember lelkét, és teleszarja hulladékkal az anyatermészetet. Szerintem 50-100 éven belül, a teljes emberiség bele fog pusztulni ebbe. Nagyon nem örülnék annak, ha minden ugyanúgy menne tovább, ahogy eddig ment. Annak örültem igazából, hogy két hónapja leállt a világgazdaság. Mert láss csodát, ettől megtisztult a levegő, lehetett Kínát látni műholdról, medúzák és delfinek jelentek meg Velencében. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid leállással ekkora javulást, ekkora tisztulást lehet elérni a bolygón.

– Mit vár, mit hoz a jövő, milyen változások lesznek a társadalomban a járvány hatására?

– Én úgy gondolom, hogy ez a járvány még Isten áldása is lehet. Minden egyénből azt hozta elő, ami benne van, vagyis aki békés, a természettel összhangban él, abból ezt a békességet hozza ki, és a természethez való lojalitását erősíti meg. Aki meg retteg, fél, az továbbra is rettegni és félni fog, tehát karanténterrorista marad. Orbán Viktorból is azt hozta ki, ami legbelül benne van: hogy abszolút hatalmat szerezzen a felhatalmazási törvénnyel, és további száz és ezer milliárdokat lopjanak el a járvány leple alatt. Titkosítják a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonalat, csak pakolják a pénzt a Mészáros és Tiborcz által felvásárolt turizmusba. Engem például, Herczeg Zoltán divattervezőt, akinek töredékére esett le a kft-jének a forgalma, engem semmivel nem támogattak. Nekem akkor is be kell fizetnem a jövedelemadót, amikor nincs jövedelmem. És van így ezzel jó néhány millió egyéb melós az országban. EZ NEM OK!

– Visszatérve a demonstrációra, a rendőrre haragszik, aki feljelentette önt, vagy arra, aki kiadta neki az utasítást?

– Egyértelműen kiadta neki valaki, hiszen kézi vezérlés van az országban. Itt van egy diktátor, egy hűbérúr, egy zsarnok, akinek a kezében összpontosul minden. Az egész országot Orbán irányítja, még a rendőrt is, meg a Pintért is. Bár még az is elképzelhető, hogy Pintér irányítja az oroszokon keresztül Orbánt. Tudjuk azért, hogy Pintér Moszkvában végzett, ki tudja, hogy Putyin kezében milyen bizonyítékok vannak az Orbánról, vagy másról. Ez egy undorító, aljas, mocskos dolog, ami nem csak Magyarországon működik, hanem az egész világon. Közben milliók, milliárdok szenvednek, milliók robotolnak, éheznek. Ez így egy szar világ.