Baj van a Hernádon, készültséget rendeltek el

HírKlikk 2020. február 20. 10:45 2020. feb. 20. 10:45

Harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Hernádon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint, a Hernád folyón, Berzék térségében, egy folyómederbe dőlt, nagy méretű fa okoz lefolyási akadályt a Tisza irányába. Mintegy tíz köbméter kommunális hulladék gyülemlett fel, amely jelentős mennyiségű növényi uszadékkal keveredett, de döntő többségében PET eredetű. Még a nap folyamán gondoskodnak a mederben képződött lefolyási akadály és hulladék eltávolításáról, szelektív válogatásáról és kezeléséről.

Az OVF kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a magyarországi folyókon egyre gyakoribb a külföldi és hazai eredetű kommunális hulladék-szennyezés. A vízügyi szolgálat a kezelésébe tartozó vízfolyások és folyók medrét rendszeresen ellenőrzi, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság nem megfelelő hulladékkezelési szokásainak következményeként a folyók medrében, azok parti sávjában fennakadt, az ártereken lerakott hulladékot eltávolítsa.

Forrás: MTI