Balázs Péter: Orbán mindig a konfliktusra épít

HírKlikk 2024. október 12. 08:00 2024. okt. 12. 08:00

A magyar uniós elnökség programját bemutató strasbourgi ülés óráról-órára egyre rosszabb lett. Orbán Viktorék egyre mélyebbre süllyedtek, mind tartalmi, mind erkölcsi szempontból, végül eljutottak a személyeskedésig és a vádaskodásig. A vita végére teljesen elszakadtak az eredeti témakörtől. Így értékelte az Európai Parlamentben történteket Balázs Péter professzor, volt külügyminiszter és uniós biztos a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Mint mondta, az Európai Parlament egy nagyon nagy színpad, ami ott történik, azt nagyon sokan látják. A miniszterelnök próbálta bemutatni programját és látszott, hogy azt olyanok állították össze, akik tudják, milyen egy valódi program, volt benne szó versenyképességről, vagy a migráció ügyéről. Ezután azonban Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke nagyon kritikus volt a magyar kormánnyal. Rámutatott több csúsztatásra, például, hogy Orbán migrációról beszél, miközben kiengedtek elítélt embercsempészeket, vagy a versenyképesség kapcsán elmondta, hogy Magyarországot mostanra szinte minden szomszédja lehagyta. Ezután a nyolc pártcsaládtól is rengeteg kritikát kapott, a felszólalók nem kímélték a miniszterelnököt. Orbán háromszor kapott szót, és egyre ingerültebb lett a megszólalásokban, kormányfőhöz nem méltó módon kezdett el visszalőni, a végére pedig már minősíthetetlen hangnemben beszélt, rágalmazta az EP-képviselőket.

Balázs Péter emlékeztetett, amíg a Fidesz az Európai Néppárthoz tartozott, mintegy 10 évig, ők óvták és védelmezték Orbánt, mindig megbocsátottak neki. Most azonban, hogy megcsinálta a Patrióták nevű pártcsaládot, ahol elég hírhedt politikusokkal boltolt össze, akik nem élvezik a parlament bizalmát, már nem kaptak a parlament egyetlen bizottságában sem helyet, ami felér egy ítélettel. Mostanra már csak a szélsőjobb tapsol Orbánnak, de ők sem mindenben, például az oroszbarátságot nem nézik jó szemmel. 

„Orbán az első kötelezettségszegési eljárás óta pávatáncot jár, de néhány év alatt világossá vált, hogy ez a tánc milyen lépésekből áll. Nincs benne nagy mutatvány.” A kormányfő szeret azzal érvelni, hogy amit mondanak, az nem igaz, vagy nem ismerik az adott ügyben a tényeket, vagy azt állítja, hogy ez másokkal is megtörténik, vagy az illetékességet firtatja. Ezekhez jön pluszban a személyeskedés, rágalmazás. 

A korábbi külügyminiszter szerint Magyar Péter ellenben jól használta ezt a pódiumot, és vele szemben Orbán és a fideszes képviselők annyit tudtak felhozni, hogy „lehallgatja a feleségét, és telefonokat szokott ellopni”. Ennyi volt a politikai ellenérvük. 

A Fidesz konfliktusokból építkezik, mindent arra építenek fel, együttműködésre egyáltalán nem hajlandóak. „Van valaki, aki támad, jön a megmentő, Szent György lovagként jön Orbán Viktor a lándzsájával és leszúrja a sárkányt és megmenti az országot. Ez egy nagyon egyszerű dramaturgiai képlet, ami unalomig ismert, amiből lehet ponyvaregényt, királydrámát, de akár komédiát is írni.” 

Balázs Péter felidézte, hogy az Európai Unió egy darabig azt gondolta, a magyar kormány is az ő szabályai szerint fog játszani, de aztán rá kellett jönniük, hogy ide durvább eszköz kell, ami fájdalmat okoz – ezután kötötték az uniós forrásokat a jogállamisághoz, és ez hatott. Látszik, hogy elég nagy bajban van a kormány, rossz állapotban van a költségvetés, drága hitelekhez kell folyamodni. Az uniós források elmaradása vagy megbuktatja a kormányt, vagy engedményekre kényszeríti, mert sokáig ez nem fenntartható. A volt külügyminiszter ennek kapcsán idézett egy német EP-képviselőt, aki szerint az nem működik, hogy Orbán a hét hat napján szidja Brüsszelt, a hetedik napon pedig nyújtja a kezét a pénzért. 

Balázs Péter szerint Orbán arra épít, hogy Európában megerősödik a szélsőjobb, amely valóban hangos és tör előre, de nem kerülhet többségbe. Ahol a hatalom közelébe jutottak, ott is megtorpantak, mert senki nem alkot velük koalíciót. „A jó isten mentsen meg minket attól, hogy valaki megalkuszik és beáll melléjük kormányozni.” Az Európai Tanácsnak nagyon más az összetétele, mint az Európai Parlamentnek, ott pláne nincsenek többségben a szélsőjobboldaliak. Egyelőre Orbán vágya nem valósul meg, de nagyon kell figyelni a szélsőjobboldali pártok mozgására – figyelmeztetett a volt külügyminiszter. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom