Bangóné: a béremelés ígérete nem oldja meg az egészségügyi dolgozó mostani gondját

HírKlikk 2021. június 22. 10:10 2021. jún. 22. 10:10

A kormány ígérete, hogy majd 2022-ben emeli az ápolók bérét, nem oldja meg az egészségügyi dolgozók mostani problémáit – figyelmeztetett Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője az ATV Start című műsorában hétfőn.

„Most kell kifizetni a kenyeret, a rezsit, az ételt; most kellene elmenni nyaralni a családdal” – mondta a képviselő, hozzátéve: a szakdolgozók béremelése elsődleges lenne, méghozzá „nem elnyújtva, több éven keresztül”.

Csárdi Antal, az LMP képviselője, a beszélgetés másik résztvevője hozzátette: erre meg is volna a költségvetési forrás.

Bangóné elmondta: az egészségügyi dolgozókra ráférne a pihenés, de a jelenlegi humán erőforrás-helyzetben az is kérdés, hogy az évi rendes szabadságukat ki tudják-e venni, nemhogy a kormány által adott tíz plusznapot.

Azt mondta: a szakma szerint 20-25 ezer ember hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből, „megengedhetetlen” lett volna, hogy egyetlen ember is elhagyja a pályát, de a kormány az új egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi kikényszerítésével 4500-5500 dolgozót hagyott elmenni.

Mint mondta, elkésett a kormány a szakdolgozók béremelésével, az orvosok bérét pedig így hiába emelte, mert szakdolgozók nélkül az orvosok nem tudnak dolgozni: „egyik nem működik a másik nélkül”.

A beszélgetésben a bérlakásokról, az úthálózat esetleges koncesszióba adásáról és az előválasztási előkészületekről is szó esett.

A műemléki övezetekben lévő önkormányzati lakások megvásárolhatóságáról, illetve az állami bérlakáskezelés egyházi kézbe adásáról Bangóné azt mondta: a Fidesz látja, hogy megbukhat 2022-ben, ezért még több területet akar a saját érdekeltségébe helyezni, illetve az államtól kiszervezni.

Csárdi Antal megjegyezte: kötelező állami feladat kiszervezése zajlik, ami „nagyon súlyos döntés az állam részéről”. Szerinte bérlakásprogramra lenne szükség, az egész rendszert kéne fejleszteni és mind a szociális, mind az általános bérlakás-állományt növelni kellene.

A magyar úthálózat koncesszióba adásáról 35 évre Bangóné azt mondta: „igenis van félelem a kormány részéről”, mindjárt itt van 2022 tavasza és a választások, most még ezt is megpróbálják saját érdekeltségükbe odaadni.

„Senki nem tudja, hogy miért van erre szükség, miért ilyen gyorsan? Miért nem lehet ezzel várni mondjuk egy következő kormány megalakulásáig? Egyáltalán történtek-e hatástanulmányok?” – sorolta kérdéseit.

Az ellenzéken belüli több irányú „mozgolódásokról” Bangóné elmondta: az ellenzéki politikusok feladata, hogy úgy készüljenek fel az előválasztásra, hogy 2022-ben a legalkalmasabb jelöltek álljanak majd a Fidesszel szemben. „Mindenki próbálja meg azt a munkát elvégezni, hogy sikerre vigyük a kormányváltást” – jegyezte meg.

Csárdi hozzátette: a pártok közötti tárgyalások természetes részei a sokpárti együttműködésnek. „Ne felejtsük el, hogy nem csak a választást kell megnyerni, hanem jó minőségben kormányozni akarjuk, és kormányozni fogjuk ezt az országot” – mondta.

Forrás: Hírklikk