Bayer-baseball

Dr. Dávid Ferenc       2020. március 28. 10:09 2020. márc. 28. 10:09

Aztán jött a maszk. Mert az sincs. S amikor leszállt Ferihegyen az óriásgép, fedélzetén hárommillió maszkkal, Tordai Bence elmondta a tévében, hogy bukó a kormány, mert még maszkot sem tudott szerezni Kínából, bezzeg a csehek tudtak. A keleti nyitás, lám, teljesen értelmetlen és csőd. (A hárommillió maszk Kínából jött akkor éppen, egyéb felszerelésekkel egyetemben.) Ma pedig nyilván a kijárási korlátozásokkal késtünk el. S ha holnap a kormány mindenkinek kiutal majd ezermillió forint költőpénzt, és a miniszterelnök személyesen kihord minden állampolgárnak egy gyémánt nyakéket, akkor jönni fog az ellenzék, hogy egyrészt elkéstünk, másrészt a gyémánt nyakékek foglalata könnyen eltörik. (…) Ebből az egészből pedig a fentieken kívül, egy tanulság vonható le: az ellenzéknek sürgősen szüksége van pszichológusra. Ha nincs elegendő, megteszi egy jó erős bácsi is, főleg, ha van nála egy baseballütő…” – így Bayer Zsolt a szombati Magyar Nemzetben.

Délutáni zuglói kocogásaim során, két nagy gyógyszertár előtt is elhaladok. Tájékoztatom a Magyar Nemzet hírhedt publicistáját, hogy ezekben a patikákban nem kapható se maszk, se fertőtlenítő. Bayer udvarolhat a Ferihegyen megjelenő és a nemzet rakodó munkásaként tündöklő miniszterelnöknek: védőeszköz nem kapható. Lehet, hogy az Úri utcától (itt bérel fillérekért lakást Bayer polgártárs) egy „köpésre” lévő Dísz téri patikában van választék és maszk. A sok ott lakó nagykutya mégsem járhat „álarc” nélkül.

A keleti nyitásnak nemzetgazdasági szempontból sok haszna nem volt, de ebbe most nem mennék bele. Ami a nagyobb baj: a kormányfő nemhogy nem ad fejenként ezermillió forintot és gyémánt nyakéket, de eddig még egy huncut (majdnem mást írtam) fillért sem juttatott el a rászorultaknak, a veszélyeztetetteknek, a válság potenciális veszteseinek. A megismert intézkedések első sorban adó-járulék és hiteltartozás elengedéséről, illetve átütemezéséről szólnak, és nem vállalkozói vagy lakossági jövedelempótlásról (például: nyugdíjasoknak egyszeri juttatás biztosítása). A gyémánt nyakék foglalatának említése azt sejteti, mintha valaki számíthatna egy grammnyi drágakőre is. Nem, a magyar ember nem hülye, és pontosan tudja, hogy legjobb esetben csak alamizsnára jogosult.

Hogy kinek van szüksége pszichológusra, azt nem tudom, mindenesetre a baseballütő használatát én elkerülném, még a Bayerhez hasonló alakok esetében is. Bayernek egyébként szerencséje van, mivel felesége orvos, így otthon is kezeltetheti magát. Bayerné ugyan nem pszichológus, hanem altató orvos. De ez nagyon jó hír, hiszen az is a nemzet javát szolgálja, ha ez a pitiáner alak sokat szunyókál. Addig sem ír, addig sem mérgezi a közéletet. Szép álmokat Bayer úr!