Beer Miklós szerint a katolikus egyháznak szolidárisnak kellene lennie Iványi Gáborral

HírKlikk 2024. október 17. 08:40 2024. okt. 17. 08:40

A nyugalmazott váci megyéspüspök azt is elmondta, hogy szerinte abba kéne hagyni a kötelező cölibátust.

„Kétségtelen, hogy nagyon megdöbbentett mindegyik eset, és ha a kétezer éves történetünket nézzük, mindig voltak fájdalmas, egyházunkat megrázó kudarcok, most ez a néhány eset is megdöbbentett bennünket. Szembe kell néznünk ezzel is, és azzal is, hogy ez sajnos benne van a rendszerünkben” – mondta Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök a Klubrádiónak, amikor a Bese-ügyről és két pedofil papról kérdezték, akiknek az ügye nemrég került nyilvánosságra, vette észre a hvg.hu. Beer szerint szemléletváltásra van szükség az egyházon belül. 

Szerinte az ilyen ügyek komoly figyelmeztetést jelentenek a teológiai főiskolák számára, amelyeknek sokkal komolyabb pszichológiai tesztet kellene kérniük a jelentkezőktől.

Beer nem gondolja, hogy a cölibátus a szexuális bűncselekmények kapcsán közvetlen befolyásoló tényező lenne, de szerinte annak jelenlegi formáját át kell gondolni. „A kötelező cölibátust kellene abbahagyni, ne legyen ez az összefüggés, mintha ez lenne a legfontosabb feltétele a papi szolgálatnak. Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy egy személyiségében érett, egy hitében felnőtté vált emberről van-e szó, van-e vezetői képessége, karizmája” – mondta.

Beer beszélt arról is, mekkora fájdalom Iványi Gábor számára, hogy a Magyar Evangélikus Testvérközösség nem lehet egyház. Azt mondta: nem érti, hogy egyháza miért nem vállal nyíltan szolidaritást Iványival.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom