Bejelentette a kormánykoalíció felbontását Sebastian Kurz osztrák kancellár

HírKlikk 2019. május 18. 21:09 2019. máj. 18. 21:09

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján.

Kurz pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett vezetője.

Szerinte drámai volt az elmúlt 24 óra. Két évvel ezelőtt azért lépett kormányra, hogy változásokat hozzon ebben az országban, amely egy helyben állt. Akkor megígérte azt is, hogy mindig az igazságról akar beszélni, akkor is, ha azok kényelmetlenek. 

"Betelt a pohár" - fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni.

Kurz kifejtette: számára nem a hatalom megtartása a lényeg, hogy pár fejcserével tovább kormányozzon, és azt sem szorgalmazza, hogy az SPÖ felé forduljon.

A kancellár bejelentette: azt javasolta a szövetségi elnöknek, hogy előrehozott választást tartsanak, a lehető leghamarabbi időpontban. 

Kurz világos körülményeket és világos választói felhatalmazást akar. Ezért fog a következő hónapokban kampányolni, és ehhez kéri a támogatást. 

Forrás: Hírklikk