Bekeményítenek a szakszervezetek, március 16-ától lesz pedagógussztrájk

Millei Ilona 2022. február 16. 19:30 2022. feb. 16. 19:30

Sztrájktárgyalás, tovagördülő polgári engedetlenségi akció, szakszervezeti konföderációs támogatás – ma ez az egyenlege a pedagógus szakszervezetek és a kormány közötti kötélhúzásnak. A sztrájktárgyalásról megtudtuk: a szakszervezetek megtartják március 16-ától a meghirdetett munkabeszüntetést, sőt, az eredményes tárgyalások érdekében tett engedményeiket is visszavonják. Míg a harc a jobb oktatásért, a dolgozók emberibb fizetéséért és a sztrájk lehetőségért folyik, a polgári engedetlenség tiltakozás az ellen, hogy a kormány a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva, meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. A szakszervezeti szolidaritás pedig magától értetődő.

Bekeményítenek a szakszervezetek, lesz törvényes pedagógussztrájk március 16-án. Legalábbis ezt közölték a sztrájktárgyalásról több óra után távozó szakszervezeti vezetők. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke arról beszélt, elképesztő az a cinizmus, amit tapasztaltak a mai sztrájktárgyalásokon. Bár eredetileg az elégséges szolgáltatás egyeztetésére hívták őket, ehelyett azonban azt közölték velük, hogy a múlt pénteken megjelent 36/2022. (II.11.) kormányrendeletben foglaltak jelentik az elégséges szolgáltatást sztrájk idején. Ahogy mondta: „itt ültünk órákat, csatáztunk, miről is? Közben meg a fejünk felett már döntöttek. Ezek után biztos, hogy lesz március 16-án sztrájk, mert van miért küzdenünk!”

De, az egyéb sztrájkkövetelésekben sem történt előrelépés, „minden változatlan.” Sem a bérek, sem a munkaterhelés ügyében sincs semmiféle előrelépés, ezért a pedagógus szakszervezetek módosították a követeléseiket. Erről már Nagy Erzsébet, a PSZ országos választmányának tagja beszélt. Visszavonták azokat az engedményeiket, amelyeket a megegyezés reményében tettek és visszatértek eredeti elképzelésükhöz, vagyis ismét azt követelik, hogy a tanítással leköthető maximális óraszám 22 legyen. Szabó Zsuzsa mindehhez még hozzátette, eddig mindig meg tudták mondani, hogy mikor lesz a következő sztrájktárgyalás, viszont most már új időpontot sem kaptak. A szakszervezeti vezetők azt mondták, ők ugyan tárgyalni akarnak, amíg lehet, de azt kérték a tagságtól, hogy addig is készüljenek a sztrájkra. A szülőket pedig arra kérték, március 16-án ne küldjék a gyerekeket az iskolába, mert a sztrájkolókat ezzel tudják segíteni. Nagy Erzsébet azt is elmondta, a bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordulnak majd az igazukért. Szabó Zsuzsa nyomatékosan leszögezte, mindenképpen jogszerű lesz a sztrájk, amit március 16-ától meghirdettek.

Eközben az oktatásban tovább gördült a polgári engedetlenségi akció, a budapesti Szent László Gimnázium 12, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 tanára után ma a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, Szakgimnáziumban és Technikumban 48 pedagógus nem vette fel a munkát. A középiskolai tanárok mellé pedig – egyedül az általános iskolai pedagógusok közül – fölsorakozott egy budapesti általános iskola tanára, Simkó Edit, és ő is élt a polgári engedetlenség eszközével.

A tanárok egyébként a polgári engedetlenséggel a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet ellen tiltakoznak. Az Illyés pedagógusai és Simkó Edit is közzétette a Facebookon elégedetlenségük okát. Ebben tájékoztattak arról, akciójuk azt jelenti, hogy nem veszik fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet. Hozzátették: „a figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az Alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára. A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!”

Mint azt tegnapi cikkünkben megírtuk: a kormány a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. kormányrendelethez indoklást is fűzött. Eszerint „a bérek tekintetében a baloldali kötődésű szakszervezetek 2010-ben nem szerveztek sztrájkot, amikor a pedagógusoktól a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett egyhavi bért”. Ezt a megjegyzést a szakszervezetek rendkívül felháborítónak tartják. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány a vetítési alap 101 ezer 500 forinton való befagyasztásával viszont a pedagógusok 17 havi bérét vette el mindezidáig.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) továbbra is támogatja a pedagógussztrájk lebonyolítását

Megkérdeztük a 16 országos hatáskörű, közszférában szerveződő tagszervezettel – köztük a Pedagógusok Szakszervezetével – rendelkező érdekvédelmi szövetség elnökét, Csóti Csabát is arról, a konföderációnak mi a véleménye a kormányrendelet kiadása után kialakult helyzetről. Mint mondta, a kormány egy tákolt rendelettel gyakorlatilag már a második szakmának tiltotta meg a sztrájk alkalmazását. Az első tiltás még tavaly, a légiforgalom-irányítókat sújtotta. Most a pedagógusok esetében csak olyan munkabeszüntetést engedélyeznek, ami munkavégzéssel jár. Ez teljesen nonszensz. Ez tartalmilag egy olyan szintű rendelet, aminek az abszurditását jól érzékelteti, hogy a járványhelyzetre hivatkozva, ezen az alapon azt is meg lehetne akár határozni, hogy keddenként barna fülű kutya nem sétáltatható az utcán, csak fehér fülű. Ez teljesen abszurd helyzet. Nyilvánvalóan a kormányrendelet a tételes jog szerint – úgymond – megfelel a jogszabályi keretrendszernek, de ilyen rendelkezést nem szoktak hozni. Ez egyértelműen visszaélés a jogalkotás lehetőségével.

Az elnök elmondta azt is, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az ügyben egyelőre nem kezdett egyeztetést a többi szakszervezeti konföderációval. Ebben a rendkívül furcsa helyzetben alapjában véve ahhoz igazodnak, hogy a pedagógus szakszervezetek alkalmi szövetségének mi az álláspontja. Csóti Csaba úgy véli, önmagában véve egy újabb nyilatkozat kiadása a jelképes kiállás mellett biztos, hogy nem adna többet. Főleg azok után nem, hogy a kormányzatot a légiforgalmi-irányítók jogkorlátozásával kapcsolatos nyilatkozatok és kezdeményezések sem térítették el a szándékától. Lehet, hogy később mégis kiadnak egy ilyen nyilatkozatot, de egyelőre inkább a két pedagógus szakszervezettel egyeztetnek arról, nekik mik az igényeik, mik a lehetőségeik, és mivel tudják segíteni a munkájukat. Hozzátette, ő természetesen folyamatosan kapcsolatban áll a SZEF tagszervezetével, a PSZ-szel, és rajtuk keresztül a két pedagógus szakszervezet szövetségével is.

Elmondta azt is, a PSZ január 31-i figyelmeztető sztrájkja idején a SZEF tagszervezeteinek jelentős része nemcsak szavakban, hanem tevőlegesen is kinyilvánította a szolidaritását. Az adott szakszervezeteknek a közösségi oldalán láthatóak azok a szolidaritási fényképfelvételek, amiken kockás ingben kék szalaggal lefényképezett kollégákat mutattak más ágazatok területéről. Csóti Csaba megerősítette, a SZEF testületi döntése az, hogy továbbra is támogatják a pedagógussztrájk lebonyolítását. Az, hogy ez mennyire jelenik meg, attól függ, hogy akiket támogatnak, azoknak mire van szükségük.