Belefulladunk a műanyagokba

HírKlikk 2020. július 24. 21:00 2020. júl. 24. 21:00

A következő 20 évben a háromszorosára is nőhet az óceánokba kerülő műanyag hulladék – kongatja meg a vészharangokat az eddigi legnagyobb méretű, műanyag hulladékokkal foglalkozó kutatás, ami a Science-ben jelent meg.

A legnagyobb gond, hogy a jelenlegi és a tervezett szabályozások is csak legfeljebb hét százalékkal tudják csökkenteni a hulladék mennyiségét – írja a hvg.hu.

A kormányoknak és a cégeknek sokkal drasztikusabb lépéseket kellene tenniük, hogy megakadályozzák azt, hogy mérhetetlen mennyiségű hulladék kerüljön a tengerekbe, óceánokba. Ezért a vezető tudósokból álló kutatócsoport azt szorgalmazza, hogy szabályozzák szigorúan a műanyagok értékesítését és használatát, továbbá fektessenek nagyobb hangsúlyt az alternatívákra. Azonban még ezek a lépések is csak azt eredményeznék szerintük, hogy a felére csökkenne a műanyaghulladék mennyisége.

A korábbi számítások szerint, évente 8 millió tonna műanyaghulladék végzi az óceánokban, azonban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy már most is jóval nagyobb ez a szám és 11 millió tonnát tehet ki. 

A szakértők szerint, az lenne a legfontosabb, hogy jobban gyűjtsék a műanyag hulladékot, különösen a fejlődő országokban, nagyobb arányban hasznosítsák újra, fektessenek be helyettesítő alapanyagokba és már tervezzenek jobb termékeket.