Benyal, vagy támad Lázár János?

Németh Péter 2020. január 7. 09:44 2020. jan. 7. 09:44

Már másodszor szólalt meg rövid időn belül Lázár János – ahogy a helyiek tudják –, az ő kezében lévő internetes portálnak, a Promenádnak adott interjút. Hogy mi volt pontosan a célja a volt kancellária miniszternek, jelenleg is országgyűlési képviselőnek, arról folynak a találgatások: vajon be akart nyalni Orbán Viktornak, vagy épp ellenkezőleg, üzent neki.

Ha engem kérdeznek – nem kérdeznek –, akkor szerintem az előbbi, amit ugyanis Orbánnal kapcsolatban mondott, az csak látszólagos dicsérete a kormányfőnek. Valójában egy félrevezető mondat, ahogy mondani szokták, a kóbor apácák megtévesztésére. Mert mit is mondott Lázár? Azt, hogy a miniszterelnöknek nincs szüksége az ő tanácsaira, mert az egész Fideszben Orbánnak a legerősebb a valóságérzékelése. Márpedig ezzel a kijelentéssel pontosan az a legnagyobb baj, hogy ha komolyan mondta, akkor hiteltelenné tette az egyéb, Fideszt bíráló állításait. Lázár ugye, többek között arról beszélt, hogy a Fidesz azért veszít a népszerűségéből, mert nem a valósággal foglalkozik. Márpedig, ha valaki, akkor Lázár János az, aki a leginkább ismeri az Orbán-féle modell természetrajzát, vagyis azt, hogy a pártban minden lényeges és kevésbé lényeges kérdésben is a miniszterelnök-pártelnök dönt. A Fidesz, illetve a kormány lépéseit, retorikáját, kommunikációját, a rövid-, közép-, és hosszú távú stratégiáját is ő határozza meg. Ha tehát a Fidesz nem a valósággal foglalkozik, akkor Orbán az, aki nem a valósággal foglalkozik. Következésképp a kritika egyenesen – illetve kerülő úton – Orbánnak szólt. Már csak az a kérdés, hogy Lázár ennyire ostobának, netán önteltnek látja főnökét, akit egy pár odavetett gyönggyel – hamis mondattal – meg lehet „vásárolni”, vagy ellenkezőleg: pontosan tudja, hogy mondatait helyesen fogja értelmezni Orbán.

Ha ez utóbbiról van szó, akkor még mindig kétfelé ágazik a lehetséges értelmezési kör: Lázár bejelentkezett Orbánnál: itt vagyok, készen arra, hogy együtt vívjuk meg a harcot az ellenzékkel és a tehetségtelen fideszesekkel, vagy a fideszeseknek üzent, hogy pontosan Orbán az, aki elveszítette kapcsolatát a valósággal. Ez utóbbi sem lenne teljesen meglepő, sokan gondoltak Lázárra Orbán lehetséges utódjaként. Talán ő maga is elképzelte helyét a miniszterelnöki székben.

De ha igaznak gondoljuk ama állítását, hogy szerinte a Fidesz azért veszítette el az önkormányzati választásokat, mert nem a valósággal foglalkozott, akkor ezzel önmagát bírálta: a párt ugyanis tíz éve jár ugyanazon az úton. Lázár egyértelmű részese és felelőse a demokratikus intézmények tönkretételének. Tevőlegesen vett részt a fékek és ellensúlyok lebontásában, a választási törvény Fidesz-előnyöket biztosító átalakításában. Lázár tudja, hogy a manipuláció mennyire nehezíti meg az ellenzék helyzetét, így aztán mennyire hazug az a mondata, miszerint,„a verseny nyitott, ami egyébként azt is bizonyítja: a magyar demokrácia él és virul.”

A magyar demokrácia egyáltalán nem él és virul – ellenkezőleg! És ez akkor is így van, ha most, októberben, a választók nagy része csapást mért az Orbán-rendszerre. Nem véletlen, hogy ez olyan helyeken történt meg, ahol az emberek több információval rendelkeznek és már kevésbé félnek – azaz a nagyvárosokban. A kudarc nem azért következett be, mert az ellenzék – Lázár állítása szerint – a Fidesz gyalázására képes, hanem mert a választók jelentős része már pontosan látja, miként masírozik az ország egy totalitárius rendszer felé. Tudja, és látja azt is, hogy az ellenzéknek szinte semmi lehetőséget nem biztosít ez a rezsim. Az elmúlt tíz év arra volt jó a Fidesznek, pontosabban Orbánnak, hogy csakis a saját feltételei szerint alakuljanak a dolgok Magyarországon. Ezért is hamis a volt kancelláriaminiszter „programbeszéde”, az tudniillik, hogy – idézem – „Magyarország versenyképességéhez elengedhetetlenül szükséges a világszínvonalú egészségügyi ellátás megteremtése, fel kell építeni a világ egyik legjobb oktatási rendszerét, és az ember, valamint a természet harmóniáját helyreállítva, egy új nemzeti vidékpolitikára van szükség, ami nemcsak zöld fordulatot jelent, hanem jelentősen növeli a falvakban és kisvárosokban élők életminőségét".

Vajon mi akadályozta a Fideszt, Orbánt, netán magát Lázárt, hogy eme célok érdekében dolgozzon a kormányuk? Tíz év alatt sokat lehetett volna ezeken a területeken tenni, ha mondjuk nem azzal törődnek, hogy minél több pénzt kiemeljenek a rendszerből, és a saját gyarapodásukra használják. Tíz év kormányzás után – benne a kormányzás gyakorlati irányítójaként – több, mint hiteltelenek ezek a kijelentések, ha csak ezekkel is nem Orbánnak akart volna üzenni. Illetve mindazoknak, akik látják, tudják: egyszemélyi vezetés van és volt a Fideszben. És csakis ezen az egy személyen múlt és múlik a jövőben is, hogy milyen irányba fordul az ország. Másként: Lázár arról beszél, hogy Orbánnal lehetetlen a megfelelő irányba fordulni.

És ez a valóság, ezt érzékeli Hódmezővásárhely egykori ura.