Beperelte a róla könyvet író újságírót Robert Fico szlovák kormányfő

HírKlikk 2024. október 5. 14:05 2024. okt. 5. 14:05

Elsősorban nem is a könyv tartalmával van baja, hanem a borítóval. Az indoklás igencsak ködös. Ellenzéki újságírók és civilek azt gondolják, hogy a miniszterelnök csak az egyik legolvasottabb tényfeltáró portált akarja ellehetetleníteni.

100 ezer eurós, vagyis 40 millió forintos kártérítést követel Robert Fico a róla könyvet író Peter Bárdytól és kiadójától. A szlovák kormányfő a héten beperelte az Aktuality.sk tényfeltáró portál főszerkesztőjét és a Ringier Slovakia Media kiadó céget. Az Újságírók Határok Nélkül helyi szervezete szerint még nem volt ekkora médiaper a modern Szlovákiában – írja az Euronews.

Ráadásul Fico nem is a leírtakat kritizálja, hanem a könyv borítóját. Szerinte a ,,Hatalom szerelmese" egy túl erős cím, és a borítóképen is ellenségesen ábrázolják őt.

Bárdy azt írta az oldalán, hogy egy tisztességes tárgyalásban bízik, amin bebizonyíthatja, hogy az írás minden szava igaz. „Ha ezzel a perrel próbálnak öncenzúrára kényszeríteni, előre szólok, hogy nem fog sikerülni."

A miniszterelnök eleve sincs jóban a médiával. Tavaly összeállított egy listát az ,,ellenséges médiumokról", amelyeknek nem hajlandó nyilatkozni. Az Aktuality.sk elsők között került fel a tiltólistára. Az ellenzéki újságírók emiatt is úgy látják, hogy a per valójában nem Fico hírnevéről szól, hanem a vele kritikus portál kivéreztetéséről.

Az Újságírók Határok Nélkül civilszervezet képviselője, Pavol Szalai szerint ez egy úgynevezett SPKE, vagyis Stratégiai Per a Közvélemény Elhallgattatására.

Szalai emlékeztetett: a helyzetet súlyosbítja, hogy Fico 2018-ban már egyszer belebukott abba, hogy meggyilkoltak egy szlovák tényfeltáró újságírót. Ján Kuciak ráadásul éppen az Aktuality.sk-nál dolgozott, és nem más volt a főszerkesztője, mint a most perbe fogott Peter Bárdy.

Szlovákia nemrég még 12. helyen állt Európában a sajtószabadság tekintetében, de Fico hatalomra kerülése után nem sokkal a 29. helyre esett vissza. Ez annak is köszönhető, hogy északi szomszédunkban magyar mintára államosították és központosították a közmédiát. Robert Fico, tanulva egyik legfőbb szövetségesétől, Orbán Viktortól kézivezérlést kapott az állami tévé- és rádióadásokhoz. Az átállás törvényességét jelenleg is vizsgálja az Európai Bizottság.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom