Berágtak Európában a magyarokra és a lengyelekre

HírKlikk 2020. december 1. 07:43 2020. dec. 1. 07:43

Az európai szakszervezetek riadót fújnak, és a munkaerőpiac összeomlásának veszélyére figyelmeztetnek – írta a De.euronews.com „A Lengyelország és Magyarország elleni düh fokozódik” című jelentésében.

A német portál arról ír, hogy a szakszervezetek szerint a magyar és lengyel vétó – a konjunktúrasegélyek késlekedése miatt – azzal fenyeget, hogy drámai mértékben megnő a munkanélküliség. Az EU-ban mintegy 40 millió ember kapott rövidített munkaidőre (Kurzarbeit) járó bért, és már 20 millió a munkanélküliek száma. Ezek a számok háromszor akkorák, mint a néhány évvel ezelőtti pénzügyi válság idején voltak – mondta Luca Visentini, a szakszervetek ernyőszervezetének főtitkára.

Ha nem kezdődik meg hamarosan a konjunktúrasegély folyósítása, a munkaerő-piacon katasztrófa várható, és nagyon sok cég csődbe fog menni. A legsúlyosabb helyzetben lévők között van Spanyolország és Olaszország, amelyek türelmetlenül várják a folyósítás felszabadítását. A csőd által akut módon fenyegetett vállalkozások számát csak Olaszországban 270 ezerre teszik, de Spanyolország sem áll sokkal jobban.

Jonás Fernández spanyol szocialista képviselő az Európai Parlamentben kifejtette: ha a két tagállam kitart a vétója mellett, azt kockáztatja, hogy egyáltalán nem kap pénzt a költségvetésből, és ráadásul ettől függetlenül is bevezetik a jogállamisági mechanizmust. 

A segélyalapból eredetileg jövő év elején szándékoztak folyósítani az első utalásokat, ezt azonban akadályozza a lengyel és a magyar vétó, és a gazdaság tovább szenved.

Forrás: Hírklikk