Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon

HírKlikk 2024. szeptember 7. 12:00 2024. szept. 7. 12:00

A Válasz Online információi szerint sokat romlott a helyzet, mióta a járványügyi hatóság július közepén bejelentette, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon.

Magyarországon 2023-ban egyetlen szamárköhögéses fertőzésről tudott a járványügyi hatóság. Úgy látszott, folytatódik a korábbi évtizedekben megszokott állapot, a szamárköhögés a legyőzött gyermekbetegségek közé kerül. Idén február közepéig egy gyanús esetre sem bukkantak, majd két-három hetente egyre – írja a Válasz Online.

A lap cikke szerint májusban fordult elő először, hogy egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, júniusban emelkedett 20 fölé ez az érték. A járványügyi hatóság, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) július közepén erősítette meg, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon. Galgóczi Ágnes járványügyi főosztályvezető azt mondta, azon a héten 32 eset volt, és ezek negyede csecsemőkorú. 

Ez csak a járvány kezdeti szakasza volt, az ezt követő két hétben duplázódott a fertőzöttek száma: 76 beteget jelentettek. Az eddigi csúcsértéket az augusztus 20. előtti héten jegyezték fel, akkor hét nap alatt 89 embernél gyanakodtak a súlyos fertőzésre. A hatóság legfrissebb jelentése szerint idén összesen már 527 fertőzés történt.

A Válasz Online az érintettek életkora alapján összesítette a heti összefoglalókat, eszerint 2024. augusztus 25-ig 123 csecsemő fertőződött meg. A halálesetekről júliusról van adatuk, addig két, egy évnél fiatalabb gyerek halt meg a súlyos betegségben. A járvány terjedésének ütemét jelzi, hogy az első félévben (26 hét alatt) összesen 28 kisbaba fertőződött meg, az azóta eltelt hét hétben 95. 

A csecsemők halálozásáról információt kért a lap az egészségügy irányítását is ellátó Belügyminisztériumtól, konkrét, a szamárköhögéshez köthető számot nem kaptak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom